Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | 12:57

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΟΔΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Λαρίσης: Η μόρφωση χωρίς την αρετή μπορεί να γίνει επικίνδυνη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στην “άνευ προσόντων” προσωπικότητα του αγίου Νικολάου Πλανά του ταπεινού ιερέα των Αθηνών, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερώνυμος.

Στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη επί της οδού Βουλιαγμένης ο κ. Ιερώνυμος προεξήρχε στην επέτειο 90 χρόνων από την οσιακή κοίμηση του Αγίου Νικολάου Πλανά. Όπως τόνισε “Αν αναζητήσουμε να βρούμε ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς δεν κατείχε ανθρώπινα προσόντα. Δεν είχε ούτε πτυχία, ούτε σπουδές στη θεολογική σχολή, ούτε ξένες γλώσσες γνώριζε. Ούτε καν περιουσιακά στοιχεία να αφήσει στο γιο του. Όμως όλα τα αναπλήρωσε με την λειτουργική του μελέτη και την αφοσίωση αφού σπούδασε στο ιερό θυσιαστήριο”.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε ότι “Τα πτυχία και η μόρφωση είναι καλά όμως δεν σε κάνουν και επιτυχημένο. Αν δεν υπάρχει η αρετή, η σοφία και η θεία χάρις τότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Αν ο κληρικός δεν έχει γεμάτη καρδιά, αν δεν έχει αγάπη τότε όσα πτυχίο και να κατέχει όλα είναι μάταια”. 

Όπως είπε κ. Ιερώνυμος ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς ζούσε μέσα σε πνευματική χαρά. “Η πνευματική ζωή έχει χαρά. Μπορεί να φαίνεται ότι περνούσε από συμπληγάδες όμως η αίσθηση ότι διακονούσε τον συνάνθρωπο του έδινε απίστευτη χαρά. Δεν έλεγε κακή κουβέντα για ανθρώπους. Δεν δεχόταν να πει κακό λόγο για κανέναν ούτε καν για το διάβολο. Εμείς σήμερα χαιρόμαστε να ακούμε κατηγορίες για τους άλλους, είμαστε πρόθυμοι ακόμα να φάμε τις σάρκες του διπλανού μας. Αυτή είναι σήμερα η προτεραιότητα. Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς ήταν αυστηρός με τον εαυτό του και επιεικής με τους άλλους”. 

Τέλος ο μητροπολίτης Λαρίσης αναφέρθηκε στην διακονία του ως εφημέριος στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού “Με αξίωσε ο Θεός και 15 χρόνια διακόνησα σε αυτή την ενορία. 15 πανηγύρια έκανα ως ιερέας. Η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν όταν επί 15 χρόνια ετοίμαζα την πανήγυρη του Αγίου. Κι αυτό γιατί μέσα από την κούραση και την αγωνία είχα την χαρά ότι κάτι προσφέρω στον άγιο. Η ζωή του Αγίου να γίνει παράδειγμα για όλους μας όπως εκείνος ευαρέστησε τον Θεό και εμείς να ευαρεστήσουμε Θεό και ανθρώπους”.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ