Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 | 1:53

Λαρίσης: Δεν καταργούνται οι φυσικοί νόμοι στον ναό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Στην προστασία της ανθρώπινης ζωής που αποτελεί την ύψιστη αξία για τον κάθε άνθρωπο αναφέρθηκε από τη Λάρισα ο επιχώριος μητροπολίτης, Ιερώνυμος.

«Ο Θεός προστατεύει τον άνθρωπο χωρίς να τον καταπιέζει και να τον εξουθενώνει», τόνισε στο κήρυγμά του το πρωί του Σαββάτου ο κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά από την τέλεση της θείας λειτουργίας και πρόσθεσε πως «ο Θεός δεν βάζει εντολή ασιτίας στον άνθρωπο αλλά βάζει εντολή νηστείας και προστασίας της υγείας. Έτσι η Εκκλησία πάντα σέβεται και προστατεύει την ανθρώπινη ζωή ακόμη και σήμερα που ζούμε σε εποχές φθοράς».

Θέλοντας να αιτιολογήσει τους λόγους που η Εκκλησία δέχτηκε από την πρώτη στιγμή να εφαρμόσει τα υγειονομικά μέτρα της πολιτείας στους ναούς, ο μητροπολίτης Λαρίσης σημείωσε πως «το κάναμε με πόνο ψυχής για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή παρόλο που ξέραμε ότι θα ταλαιπωρηθούμε και εμείς οι κληρικοί αλλά και οι λαϊκοί», διευκρινίζοντας παράλληλα πως εμείς όμως δεν είμαστε αυτοκαταστροφικοί. «Δεν είμαστε όπως κάποιες σέχτες ή κάποιες περίεργες λατρείες όπου εκεί πολλές φορές κυριαρχεί το ανθρώπινο παράλογο και οι ακρότητες που υπάρχουν κάνουν τους ανθρώπους να φτάνουν σε μέτρα που τους απανθρωποιούν».

Παίρνοντας αφορμή από την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Ιερώνυμος, αφού υπενθύμισε για ακόμη μία φόρα την υποχρέωση όλων μας να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τα μέτρα, επισήμανε πως «ο Θεός μας έδωσε το μυαλό για να προστατευόμαστε από μόνοι μας και ό,τι είναι εκτός των δικών μας δυνατοτήτων και δυνάμεων θα μας το εξασφαλίσει ο ίδιος. Αυτό ακριβώς που είδαμε και τώρα με τους σεισμούς αφού μας φύλαξε ο Θεός και δεν είχαμε νεκρούς και τραυματίες. Εκεί ούτε η δική μας λογική, ούτε η επιστήμη μπορούσαν να μας προστατέψουν».

Επιχειρώντας να στηλιτεύσει τη στάση ορισμένων χριστιανών οι οποίοι ακόμη και σήμερα αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τα υγειονομικά μέτρα στους ναούς, αφού εκεί τα θεωρούν βλάσφημα και προσβλητικά, ο μητροπολίτης Λαρίσης υπογράμμισε πως «με τους σεισμούς είδαμε τελικά πως και οι ναοί γκρεμίζονται. Ήδη έχουμε εικοσιτέσσερις τραυματισμένους και πληγωμένους ναούς που πρέπει να ξαναχτίσουμε», προσθέτοντας ταυτόχρονα «που είναι τώρα όλοι εκείνοι που μας λέγαν ότι με την τέλεση των εγκαινίων και με την ευχή δεν παθαίνουν τίποτα οι ναοί; Ναι, υπάρχει μέσα στους ναούς η χάρη του Θεού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούνται οι φυσικοί νόμοι και η υλική τάξη».

Από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των αγίων Θεοδώρων, ο κ. Ιερώνυμος συμπλήρωσε πως «κάποιοι δεν έρχονται στην Εκκλησία γιατί βλέπουν ορισμένους να μη φορούν μάσκα και φοβούνται. Επίσης ένα μεγάλο μέρος εκκλησιαζόμενων χριστιανών επειδή φοβάται και είναι φυσιολογικό θεωρεί τον ναό ως τόπο έντονης μετάδοσης της ασθένειας, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν φταίει ο ναός, αλλά οι άνθρωποι που δεν τηρούν τα μέτρα», κατέληξε ο Σεβασμιότατος.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης έκλεισε με την προτροπή να τηρούμε τα μέτρα ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, αφού όπως ξεκαθάρισε «αυτό αποτελεί απόδειξη αγάπης και σεβασμού στην παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία έχει ως πρόταγμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ