Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 | 20:09

Λαρίσης: Η Εκκλησία δεν είναι ο καρπαζοεισπράκτορας της Πολιτείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΟRTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Τη δική του δυναμική παρέμβαση έκανε για ακόμη μια φορά από την Θεσσαλική πρωτεύουσα, ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση.

“Η Εκκλησία δεν είναι ο καρπαζοεισπράκτορας της Πολιτείας”, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Ιερώνυμος που προεξήρχε των ιερών ακολουθιών για την εορτή των Θεοφανείων και πρόσθεσε πως “για αυτό η Εκκλησία έπρεπε άμεσα να αντιδράσει. Είναι καιρός όλοι να καταλάβουν ότι η Εκκλησία δεν είναι ο πρόθυμος που θα σπεύσει και θα πει ναι σε όλα, προκειμένου να δείξει δουλική στάση και να δείξει τάχα ότι εξαρτάται από το κράτος”.

Θέλοντας να περιγράψει τους λόγους που η Εκκλησία της Ελλάδος διαχώρισε τη θέση της από την Κυβέρνηση με την απόφαση που πήρε, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως αυτό έγινε “όχι γιατί θέλησε να πολεμήσει ή να αντιδράσει στην Πολιτεία. Οι χριστιανοί πάντα ήμασταν οι πιο σοβαροί, οι πιο νομοταγείς και οι πιο υπάκουοι πολίτες, στα σωστά όμως μέτρα”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως “είμαστε αυτοί που εργαζόμαστε για την κοινωνική συνοχή και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε την βία. Όταν όμως μας επιβάλλονται πράγματα τα οποία αφίστανται του σκοπού της Εκκλησίας, αλλά και της έννομης δικαιοταξίας της χώρας μας, οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε”.

Από τον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Αχιλλείου, ο κ. Ιερώνυμος, παράλληλα, συμπλήρωσε πως “δυστυχώς αυτές τις ημέρες είδαμε μια τακτική η οποία μάλλον δεν απηχεί τους όρους με τους οποίους πρέπει να παίζει η πολιτεία. Η πολιτεία δεν πρέπει να παίζει άμυνα. Η πολιτεία πρέπει να παίζει συνταγματικά”. Έτσι, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε και έλαβε μια απόφαση η οποία ήταν προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού, αφού κατά τον ίδιο “Είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, σύμφωνη με το νόμο του Θεού, σύμφωνη με την ιεροκανονική της παράδοση και την προστασία της ανθρώπινη ζωής”. Η Εκκλησία της Ελλάδος αφού είδε ξαφνικά ότι δέχεται έναν κυβερνητικό εκβιασμό, ο οποίος ήταν αδικαιολόγητος και πέρα των συμφωνηθέντων “βγήκε με υπερηφάνεια προς τους πιστούς της και τους είπε δεν μπορούμε να συμμορφωθούμε και δεν μπορούμε να συνταχθούμε σε τέτοιες άνομες αποφάσεις”.

Μιλώντας για την αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας καθώς και για το βάρος που φέρουν οι ιερείς για την προστασία του λαού σε περίοδο πανδημίας, ο μητροπολίτης Λαρίσης σημείωσε πως “δεν επιτρέπεται να εργάζονται έτσι ώστε να εκτίθεται ο λαός στον κίνδυνο του θανάτου. Δεν επιτρέπεται να ανέχονται συμπεριφορές οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν πρόκριμα αυθάδειας και απείθειας ή συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως σε μια τέτοια περίπτωση παίζεται η ιεροσύνη τους και βέβαια και η αθάνατη ψυχή τους. “Κληρικός ο οποίος δεν τηρεί τα ενδεδειγμένα μέτρα χαρακτηρίζεται ως ακούσιος φονιάς. Ιδίως, όταν αποδεδειγμένα κάποιος από το εκκλησιασμά του νοσήσει και στη συνέχεια επιταχυνθεί η πορεία της ασθένειας και επέλθει ο θάνατος. Είναι πρόβλημα τότε για τον ιερέα αυτόν το να συνεχίσει να είναι ιερέας”.

Αναφερόμενος στην ιστορική απόφαση που πήρε η Ιερά Σύνοδος ώστε να ανοίξουν την ημέρα των Θεοφανείων οι πόρτες των Εκκλησιών για τους πιστούς, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως “η απόφαση αυτή ήταν προς τιμήν της Εκκλησίας. Αφού αναδεικνύει την σύνεση της Εκκλησίας, το συνετό, το συγκρατημένο, το σοφό, αλλά και το ρωμαλέο φρόνημά της”, σημειώνοντας παράλληλα πως παρουσιάζει μια Εκκλησία που δεν βιάζεται να συγκρουστεί και μια Εκκλησία που “δεν φέρεται από φανατικούς και παράξενους ανθρώπους και δεν εμφορείται από ψυχοπάθεια ή από κόμπλεξ. Παρά το γεγονός ότι απέναντί της πολλές φορές, έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους εγκλωβισμένους και αγκυλωμένους σε απόψεις και ιδέες που έχουν παύσει προ πολλού να ισχύουν”.

Επιδιώκοντας να στηλιτεύσει την αιφνιδιαστική κίνηση της Κυβέρνησης και να κλείσει τους ναούς τα Θεοφάνεια, ο μητροπολίτης Λαρίσης αφού χαρακτήρισε την κίνηση αυτή δυσανάλογη και προκλητική, υπογράμμισε πως “η απόφαση αυτή ήταν κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος. Κατά προσβολή των ατομικών ελευθεριών και μάλιστα του δικαιώματος της ελεύθερης λατρείας των Ελλήνων πολιτών. Για αυτό και η Εκκλησία σεβόμενη το Σύνταγμα και συμμορφούμενη προς αυτό, πήρε την απόφαση που πήρε “παρά τις αποφάσεις δευτερευόντων οργάνων, όπως είναι οι υπουργοί και παρά τις αποφάσεις προσωρινών εξουσιαστών. Διότι αυτοί οι οποίοι σήμερα κατέχουν υπουργικούς θώκους, εύκολα αύριο τους χάνουν”, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας των Θεοφανείων, ο κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος μόνο από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μουρτζανό, μετέβη στο κλειστό ιερό προσκύνημα της αγίας Παρασκευής στα Τέμπη και τέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων στον Πηνειό ποταμό, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο σεβασμιώτατος “ο Πηνειός είναι η ζωογόνος φλέβα της Θεσσαλίας και δεν θα μπορούσε τέτοια μέρα να μείνει ανευλόγητος”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ