Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 4:44

ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

Λαρίσης για Αγίους Ισιδώρους: “Έχει περάσει το σημείο εκείνο στο οποίο θα μπορούσαμε να λύσουμε ειρηνικά και χωρίς επιτίμια αυτό που συμβαίνει στο Λυκαβηττό» (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης «Έχει περάσει προ πολλού το σημείο εκείνο στο οποίο θα μπορούσαμε να λύσουμε ειρηνικά και χωρίς κανονικά επιτίμια αυτό το οποίο συμβαίνει στον Λυκαβηττό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού και τον ιερέα Δημήτρη Λουπασάκη.

Κληθείς να απαντήσει για το αν θα ήταν από εκείνους που θα έβαζαν το θέμα των Αγίων Ισιδώρων σε μία επόμενη Σύνοδο αν δεν διευθετηθεί το θέμα τώρα, ο κ Ιερώνυμος σημείωσε πως «θα το έβαζα διότι αυτό το οποίο απεκόμισα από την Αυστραλία είναι μία αναταραχή στον χώρο των ιερέων. Κάποιοι είναι αγανακτισμένοι με αυτά τα οποία γίνονται, όπως και πολλοί κληρικοί των Αθηνών και της Ελλάδος γενικότερα, διότι διασύρεται η ιερότητα και η σοβαρότητα της ιερωσύνης. Παράλληλα κάποιοι άλλοι είναι έτοιμοι να αντιγράψουν, αφού σου λέει η εκκλησία δεν τιμωρεί, μήπως αυτό είναι το ιερατικό ήθος ενώ δεν είναι έτσι», διευκρίνισε ο ιεράρχης.

Όπως τόνισε μάλιστα, «επειδή πλέον κάποια πράγματα όταν λειτουργούν ως παραδείγματα και όχι ως παραδείγματα προς αποφυγή αλλά παραδείγματα προς μίμηση, βγάζουν το πρόβλημα από τα όρια της Αρχιεπισκοπής και το μεταφέρουν στα ευρύτερα όρια της ορθόδοξης εκκλησίας, νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα κάποιων εξ ημών να πούμε κάποια πράγματα έτσι ώστε να περιοριστεί το κακό».

η περίπτωση των Αγίων Ισιδώρων

Αναφερόμενος στον μεγαλύτερο εχθρό της εκκλησίας τον 21ο αιώνα, ο μητροπολίτης Λαρίσης επεσήμανε πως είναι η θρησκοληψία. «Κανένας από τους εξωτερικούς εχθρούς της εκκλησίας δεν μπορεί να μας καταβάλλει. Το πρόβλημά μας είναι η θρησκοληψία, η λάθος πίστη, τα λάθος πιστεύματα και οι ερμηνείες που δίνουμε πολλές φορές εμείς προσωπικά και μόνοι μας ενώ η εκκλησία λέει κάτι άλλο. Αυτή είναι η περίπτωση των Αγίων Ισιδώρων», ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο ζήτημα του Λυκαβηττού, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως «στην τελευταία Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος ήταν φανερά προβληματισμένος και εκείνο το οποίο εξέφραζε ήταν ότι δεν θέλει να έρθει αυστηρά αλλά να είναι πατέρας. Επειδή ξέρω καλά τον Αρχιεπίσκοπο αυτή είναι η τακτική του όλα αυτά τα χρόνια που στέκεται ως αρχιεπίσκοπος», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως από ένα σημείο και μετά πρέπει και να αναρωτηθούμε, «κατά πόσο πρέπει να προστατευτεί και το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Πόσο θα πρέπει να ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες ενδεχομένως εκθέτουν το λαϊκό στοιχείο και τους ανθρώπους που πάνε καλοπροαίρετα στο να δεχθούν πράγματα τα οποία πραγματικά δεν ισχύουν».

ξεφτιλίζεται η ιερωσύνη και η εκκλησία

Περιγράφοντας στη συνέχεια κάποια πράγματα που διαδραματίζονται ακόμη και σήμερα στον ναό των Αγίων Ισιδώρων και τα οποία τον ενοχλούν, ο μητροπολίτης Λαρίσης επεσήμανε πως έτσι όπως γίνονται ξεφτιλίζεται η ιερωσύνη και η εκκλησία. «Είχαν προχθές ένα ομοίωμα του Αγίου Δημητρίου αγιογραφημένο στο οποίο είχανε βάλει ένα πετραχήλι. Σε στρατιωτικό άγιο ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή του ιερέας πετραχήλι… ενεργείται ιερωσύνη μετά θάνατον… που τα βρήκαν αυτά;», αναρωτήθηκε ο ιεράρχης για να προσθέσει πως «είναι προσβολή προς τον άγιο Δημήτριο αυτό που έγινε εκεί πάνω και όμως επειδή το έκανε ο π. Δημήτριος κάποιοι το δέχτηκαν και δεν βρέθηκε κανείς να τον συμμαζέψει και να του πει, τι είναι αυτά που κάνεις».

Συμπλήρωσε δε πως και ο τρόπος που λειτουργεί μερικές φορές μεταφέροντας τα τίμια δώρα στην είσοδο τη μεγάλη από εκκλησάκι σε παρεκκλησάκι από αυτά που έχει χτίσει εκεί, είναι λάθος. «Ποιος είπε ότι τα τίμια δώρα είναι για να βγαίνουνε βόλτα; Τα τίμια δώρα είναι για να μεταφέρονται από εκεί που είναι η πρόθεση στην αγία τράπεζα χωρίς πολλούς ελιγμούς και περιοδείες».

Ο ιεράρχης κατέληξε ωστόσο με τη διαπίστωση πως «υπάρχει μία ανατροπή τον παραδιδομένων της κανονικής τάξης της λειτουργικής ευταξίας της εκκλησίας. Πολλά πράγματα τα οποία δεν στέκουν σύμφωνα με τα όσα οι πατέρες μας έχουν παραδώσει. Δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει πρωτοβουλίες και να κάνει ό,τι του κατεβάσει το κεφάλι και ό,τι νομίζει σε θέματα για τα οποία η εκκλησία έχει την τάξη της και έχει εκφραστεί αλλιώς και εκεί είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος.

Παρακολουθήστε όσα ανέφερε ο ιεράρχης για τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ