Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 | 1:02

ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η Λάρισα τίμησε τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Αχίλλιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Με αρχιερατικό συλλείτουργο κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί οι εορτασμοί για τον Πολιούχο της Λάρισας Άγιο Αχίλλιο.

Της θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Αχιλλίου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, Λήμνου κ. Ιερόθεος και ο οικείος μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ο μητροπολίτης Σύρου, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Λαρίσης για την πρόσκληση αναφερόμενος στον Άγιο Αχίλλιο σημείωσε πως, «ήταν εκείνος που δίδασκε στο λαό του Θεού αγάπη, ειρήνη και δίδασκε στους ανθρώπους να ζουν ως μία οικογένεια γιατί σήμερα δυστυχώς η αγάπη λείπει από πολλές ανθρώπινες ψυχές».

Παίρνοντας αφορμή από την μοναξιά και απελπισία του παραλύτου, ο κ. Δωρόθεος τόνισε πως, «αυτός ο άνθρωπος δεν ζητάει να θεραπευτεί από το Χριστό αλλά του λέει με ένα ψυχικό πόνο που αυτός ο πόνος μέσα από τα βάθη των αιώνων ακούγεται έως και σήμερα μέσα στην κοινωνία μας, να του λέει πως εγώ δεν έχω κανέναν να με βοηθήσει αλλά είμαι μόνος μου εδώ και εγκαταλελειμμένος. Δεν ζητώ την θεραπεία μου αλλά θέλω έναν άνθρωπο να ζεστάνει την παγωμένη μου καρδιά και να με κρατήσει, να με στηρίξει, να με σηκώσει και να με βοηθήσει. Για αυτόν η ασθένειά του δεν ήταν πόνος αλλά ήταν διαπαιδαγώγηση και διδασκαλία», υπογράμμισε.

Όπως επεσήμανε μάλιστα «αν σήμερα μπορούσαμε να ακούσουμε πίσω από πολλές κλειστές πόρτες των γειτονικών σπιτιών μας και αν μπορούσαμε να ακούσουμε πολλές φωνές βγαλμένες μέσα από ανθρώπινες ψυχές συνανθρώπων μας, θα ακούγαμε αυτό το ίδιο παράπονο πως δεν έχουμε άνθρωπο, δεν έχουμε συνάνθρωπο, δεν έχουμε κυρηναίους στην κοινωνία μας και συνοδοιπόρους. Είμαστε εγωιστικά κλεισμένοι στον εαυτό μας και συνάνθρωπός μας σήμερα έχει γίνει η οθόνη μιας τηλεόρασης και η οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου. Αυτός είναι ο συνομιλητής μας και αυτός είναι ο συνάνθρωπός μας».

Περιγράφοντας το τι συμβαίνει σήμερα στις ανθρώπινες σχέσεις, ο ιεράρχης σημείωσε πως, «βλέπω οικογένειες που κάθονται στα εστιατόρια να φάνε γονείς με τα παιδιά τους και αντί να συνομιλούν μεταξύ τους τα παιδιά παίζουν με το κινητό αδιάφορα για το ότι εκεί είναι ο πατέρας με τη μάνα και για το ότι εκεί είναι το τραπέζι το ευλογημένο. Βλέπω νέους στις καφετέριες να κάθονται και αντί να συνομιλούν μεταξύ τους να έχει γίνει το κινητό συνομιλητής τους και ο συνάνθρωπός τους αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει δίπλα τους».

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Σύρου ξεκαθάρισε πως αυτή η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας χρειάζεται και είναι απαραίτητη αλλά μας αποξένωσε από τον διπλανό μας. «Αυτή η κοινωνία θα προοδεύσει πραγματικά αν δεν θα υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές που θα εκφράζουν αυτό το παράπονο. Αν όλοι γίνουμε οικογένεια κι αν ο ένας έχει τη δύναμη να κρατάει το χέρι του άλλου. Αν μπορούμε να σηκώσουμε τα βάσανα, τις πίκρες, τις αρρώστιες, τις ιδιοτροπίες, τις δοκιμασίες του διπλανού μας στις πλάτες μας και να συμπορευτούμε μαζί τους, τότε αυτή η κοινωνία θα έχει πράγματι προοδεύσει και θα είναι μία κοινωνία αγάπης».

Ο κ. Δωρόθεος έκλεισε ωστόσο με την ευχή «να ανοίξουμε το παράθυρο της ψυχής μας που το έχουμε εγκλωβισμένο στον εαυτό μας στον συνάνθρωπο και στο Θεό. Να απλώσουμε το χέρι μας προς τον ουρανό και να ανοίξουμε το φεγγίτη του Θεού και να αφήσουμε άφθονο το φως της χαράς και της ελπίδας να λούσει τα πρόσωπά μας».

Από τη μεριά του ο μητροπολίτης Λαρίσης αφού ευχαρίστησε τους αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και τίμησαν με την παρουσία τους τον άγιο αλλά και τους παρισταμένους εκπροσώπους φορέων και αρχών, τόνισε την ευθύνη που έχουμε ο κάθε εορτασμός να βρίσκει την περιοχή σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τον προηγούμενο.

Να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες της πόλης και του νομού ώστε να συμπροσευχηθούν ενώπιον των ιερών λειψάνων του αγίου μαζί με τους πιστούς που προσήλθαν τόσο από τη Λάρισα όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Το απόγευμα ωστόσο οι προσκεκλημένοι μητροπολίτες μετέβησαν στο επισκοπείο μετά των κληρικών και λαϊκών στελεχών τους, προκειμένου να ευλογήσουν με την παρουσία τους όλους τους διακονούντες στα γραφεία της μητροπόλεως και να ξεναγηθούν στο διοικητικό κέντρο της μητροπόλεως.

Ο κ. Ιερώνυμος υποδέχθηκε τους αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά για την αποδοχή της προσκλήσεώς του να συμμετάσχουν στον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ