Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:22

Λαοθάλασσα πιστών στην Μυρτιδιώτισσα Αλίμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Με μεγάλη συρροή πιστών εορτάστηκε και φέτος η πανήγυρη της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στον Άλιμο. Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τον ιερό ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου για να τιμήσουν το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου.

Στο πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε απόψε χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Αριστόβουλος Πολίτης ο οποίος αναφέρθηκε στη βιωματική σχέση του ανθρώπων με την Υπεραγία Θεοτόκο στην οποία καταφεύγουν κάθε φορά, επιζητώντας ένα θαύμα ή μια απάντηση στα προβλήματά τους.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση με την συμμετοχή αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού, της μπάντας του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ στην λιτάνευση παρέστη ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η δημιουργία της ενορίας της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου και το μεγάλο έργο της ανεγέρσεως του ναού, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Οικοδομικού Συναιτερισμού Κυθηρίων Αλίμου

Το 1955 δημιουργείται ο Οικοδομικός Συναιτερισμός Κυθηρίων Αλίμου. Κυθήριοι της Αττικής επιλέγουν την όμορφη κοινότητα Καλαμακίου τότε, για να κατοικήσουν και σχεδιάζουν εξαρχής την ομώνυμη περιοχή (Κυθηρίων) κοντά στα σύνορα με το Δήμο Αργυρούπολης, ακριβώς κάτω από το λόφο Πανί και κοντά στην παραλία, φροντίζοντας στο καταστατικό να υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένου χώρου, που δόθηκε από το συνεταιρισμό, για την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης, της εφόρου και προστάτιδος της νήσου των Κυθήρων. Κουβάλησαν, επομένως, οι πρώτοι οικοπεδούχοι και κάτοικοι της περιοχής, πέρα από τις αποσκευές τους, και την πίστη του στο Χριστό και την Εκκλησία Του καθώς και την λατρεία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας της προστάτιδος και πολιούχου τους, που τόσο πολύ ευλαβούνται οι απανταχού της Γής Κυθήριοι.

Αγοράζουν οικόπεδα από από την εταιρία ΚΤΗΜ ΤΡΑΧΩΝΕΣ ΑΕ, στην περιοχή του Άνω Καλαμακίου της τότε Κοινότητας Καλαμακίου, σήμερα Δήμου Αλίμου, και μέσα στα επόμενα έτη εντάσσουν την περιοχή στο σχέδιο πόλεως (1968). Ο χώρος που προβλέφτηκε είναι η σημερινή τοποθεσία του Ιερού Ναού – το 265 ΟΤ – μεταξύ των οδών: Λεωφόρος Κυθηρίων, Δήμητρος, Ηρούς και Αντικυθήρων ( πρώην Νηρηϊδων), εκτάσεως 3500 τμ, παραχωρηθέν για τον Ιερό Σκοπό από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων Αλίμου. Σταδιακά ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός παραχώρησε και κατά καιρούς και άλλα 3 οικόπεδα, το προϊόν της εκποιήσεως των οποίων συνέβαλε τα μέγιστα στην αποπεράτωση του περικαλλούς σήμερα Ναού μας.

Με την παροδο των ετών και τη σταδιακή κατοίκηση της περιοχής τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, κατατίθεται από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο της περιοχής Κυθηρίων Αλίμου το 1983 αίτηση στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης στην ποιμαντική ευθύνη της οποίας ανήκει ο Άλιμος, για την ανέγερση του Ιερού Ναού, στο χώρο που είχε δοθεί από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό για να καλύψει τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης τότε περιοχής. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και προς το Δήμο Αλίμου επί δημαρχίας Βασιλείου Ξένου με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παραγόντων της εποχής.

Το 1985 εκδίδεται και δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα (Π. Δ. 111 / 3 – 3 – 85 / Φ.Ε.Κ. 34 τ. Α) με το οποίο ιδρύεται η ενορία της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ