Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 | 14:47

ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπιο Ευβοίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Με αρχιερατικό συλλείτουργο και με την πάνδημη λιτανεία του σκηνώματος του αγίου κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί οι εορτασμοί για τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό στο Προκόπιο της Εύβοιας.

Της αρχιερατικής θείας λειτουργίας προέστη ο μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Νιγηρίας  κ. Αλέξανδρος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Το θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Καρυστίας, ο οποίος επικέντρωσε την ομιλία του σε δύο σημεία στο άφθαρτο σώμα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και στην εικόνα της θείας κοινωνίας. «Η Θεία Κοινωνία συνεπάγεται την αφθαρσία και η αφθαρσία εξαρτάται από την θεία κοινωνία. Ο Άγιος Ιωάννης μας δίνει τον πόθο της θείας κοινωνίας αλλά και τη χαρά της αφθαρσίας», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Παράλληλα, ο κ. Σεραφείμ πρόσθεσε πως ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος είχε έναν πόθο και έναν πόνο. «Τον πόνο του μαρτυρίου που υπέστη και τον πόθο να γνωρίσει τον Χριστό να ενωθεί και να είναι πάντοτε μαζί του. Έτσι ο πόθος νικούσε τον πόνο. Το μεγάλο του όμως θέμα ήταν η θεία κοινωνία γιατί απαγορευόταν η προσέλευση των ιερέων να τον κοινωνήσουν όμως η πίστη και η αγάπη είναι εφευρετικές. Έτσι μέσα στο στάβλο που ήταν ο άγιος κατάφερε να κοινωνήσει μέσα από ένα μήλο χωρίς να τον υποπτευθούν οι μουσουλμάνοι και οι φύλακες και έτσι ικανοποιήθηκε ο πόθος του».

Αναφερόμενος στη σύγχρονη εποχή μας και συγκεκριμένα στις συζητήσεις που έγιναν για τη θεία κοινωνία με αφορμή τον κορονοϊό, ο ιεράρχης επεσήμανε πως «η θεία κοινωνία ετέθη σε συζήτηση, σε σχολιασμό, σε άρνηση και σε αποχή γιατί θεωρήθηκε ως αιτία και μέσον μεταδόσεως του κορονοϊού και επομένως ως αιτία μολύνσεως και αρρώστιας. Το είπαν, το κήρυξαν, το διέδωσαν, το υποστήριξαν και το πέτυχαν σε ένα βαθμό κάποιοι δημοσιογράφοι και άθεοι. Ένα μέρος δίχασε τον κόσμο και έτσι η θεία κοινωνία ετέθη στο ίδιο επίπεδο με το οποίο ετέθη ο εμβολιασμός ώστε να έχουμε τους κοινωνούντας και επιθυμούντας και τους ακοινωνήτους από φόβο μήπως μολυνθούν».

Όπως τόνισε μάλιστα «κάποιοι έθεσαν θέμα να σταματήσει η χρήση της αγίας λαβίδας γιατί όπως είπαν αυτή μπαίνοντας στα στόματα διαδοχικά θα μεταδώσει το μικρόβιο του κορονοϊού. Άλλοι από την άλλη είπαν να αντικαταστήσουμε τη λαβίδα με ένα κουταλάκι μιας χρήσεως. Η θεία κοινωνία όμως δεν υπόκειται σε καμία αλλοίωση και αλλαγή και δεν είναι ούτε μέσον ούτε αιτία ασθένειας», ξεκαθάρισε κλείνοντας ο κ. Σεραφείμ.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και συγχοροστάτησαν οι ανωτέρω αρχιερείς.

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας, παίρνοντας αφορμή από τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου ανέφερε πως «υπερέβη το εγώ του αγάπησε πολύ το Χριστό και κενώθηκε για τους άλλους», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως «όποιος αγαπά αληθινά και δυνατά κενώνεται και θυσιάζεται και δέχεται χάρη και έλεος μεταδίδοντας και στους γύρους του αυτά τα χαρίσματα».

Σημείωσε δε πως, «ο άγιος όπως και ο Χριστός δεν αποστρέφεται κανέναν αλλά προσφέρει απλόχερα την αγάπη του και το θαύμα σε όλους τους προσερχομένους. Το θαύμα είναι αποτέλεσμα και απαύγασμα της ανιδιοτελούς αγάπης προς τον Χριστό και προς τον συνάνθρωπο», κατέληξε ο κ. Μελίτων.

Από τη μεριά του ο μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε θερμά τους ιεράρχες που προσήλθαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους την πανήγυρη του αγίου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι όλες οι ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ