Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 | 18:35

Λαμπρά εόρτασε η μονή του Αγίου Προκοπίου στα Τρίκαλα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Η μοναδική μονή του Αγίου Προκοπίου που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο, βρίσκεται στα Τρίκαλα

Σήμερα το πρωί ανήμερα της εορτής τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος και συγχοροστάτησε ο επίσκοπος Πατάρων κ. Αθηναγόρας, βοηθός Επίσκοπος του μητροπολίτη Καναδά Σωτήριου.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας τελέσθηκε και η εις διάκονον χειροτονία του αδερφού της μονής, μοναχού Προκοπίου. Ο κ. Αθηναγόρας απευθυνόμενος προς το νέο διάκονο ανέφερε πως «ο πρώτος βαθμός που λαμβάνεις σήμερα είναι πολύ σημαντικός αφού θα εισέλθεις για πρώτη φορά στα Άγια των Αγίων και θα σταθείς μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Θα είναι για εσένα έτσι η πρώτη φορά που θα αγγίξεις τα ιερά σκεύη αλλά και το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας».

Ο βοηθός του Αρχιεπισκόπου Καναδά πρόσθεσε πως «εισέρχεσαι μέσα στην Εκκλησία η οποία είναι μια οικογένεια και ο επίσκοπος είναι το κέντρο και ο πατέρας αυτής της οικογένειας. Για αυτό εάν θέλεις να είσαι καθαρός, τίμιος και υπάκουος ενώπιον του Κυρίου και της Εκκλησίας, οφείλεις να είσαι καθαρός, τίμιος και υπάκουος στον επίσκοπό σου. Να μη φοβηθείς ακόμη και όταν κάνεις λάθη να τα αποκαλύπτεις σε αυτόν για να μπορείς να διορθώνεσαι και να έχεις έτσι εκκλησιαστικό φρόνημα».

Ο κ. Αθηναγόρας, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας προς τον νεοχειροτονηθέντα ότι «το εκκλησιαστικό φρόνημα δεν φαίνεται μόνο από την ευσέβεια η οποία πολλές φορές καταντάει θεατρινισμός όταν δεν υπάρχει η υπακοή στον επίσκοπο και υπάρχει η ανταρσία στο όνομα δήθεν της ευσέβειας. Αυτό δεν είναι ευσέβεια. Ο Απόστολος Παύλος όλους αυτούς που απομακρύνουν το ποίμνιο από την οικογένεια και τον επίσκοπο και κάνουν το ποίμνιο να ακολουθεί αυτούς τους ονομάζει ψευδοπροφήτες και ψευτοδιδασκάλους», κατέληξε ο επίσκοπος Πατάρων. 

Να σημειωθεί ότι η ιστορική μονή του αγίου Προκοπίου βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία με άφθονα νερά, λουσμένη από πράσινο και δέντρα σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων. Συγκεκριμένα είναι χτισμένη στις πλαγιές του βουνού στεφάνι της οροσειράς της Πίνδου και χρονολογείται περί τα μέσα του 16ου αιώνα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ