Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | 12:27

Η Κυριακή των Βαΐων στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Φωτορεπορτάζ: Μάρκος Παπαγεωργίου

Έπειτα από πρόσκληση του προϊσταμένου του ιερού ναού Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς, πρωτοπρ. Ιωάννου Παναγιώτου και με την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, την Κυριακή των Βαΐων χοροστάτησε στον όρθρο, προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας και εκήρυξε τον Θ. Λόγον στον εν λόγω ναό.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κορωνείας ξεκίνησε με τη φράση της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας “Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ”! Ως “Βασιλέα του Ισραήλ”, είπε ο ομιλητής, υποδέχονται τα πλήθη τον Κύριο κατά την είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα. Αλλά ο Χριστός δεν είναι απλώς ο “Βασιλεύς του Ισραήλ” . Είναι ο Βασιλεύς του κόσμου! Ο Βασιλεύς και Κύριος!

Και αυτό το διακηρύττουν οι πιστοί όλων των εποχών. Το επαναλαμβάνουμε και εμείς σήμερα, μέσα στον ταραγμένο κόσμο μας. Όμως γεννάται μια ένσταση: όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο φέρουν την υπογραφή του Θεού; Πώς τα επιτρέπει αν είναι Βασιλεύς του κόσμου; Ο Θεός μας λέγει: “Την ζωήν και τον θάνατον δέδωκα προ προσώπου υμών, την ευλογίαν και την κατάραν· έκλεξαι την ζωήν συ, ίνα ζησης”, (Δεύτερον. 30, 19). Μόνο αν έχουμε το θάρρος να δεχθούμε ότι Αυτός είναι ο Κύριος του κόσμου και ο δικός μας και κάνουμε τη σωστή επιλογή, μπορεί να αλλάξει η πορεία του κόσμου.

Αλλά η αποδοχή αυτή δεν είναι εύκολη. Πρέπει να αρχίσουμε από την αλλαγή του εαυτού μας. Μα τότε εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο; Εμείς οι αδύνατοι άνθρωποι; Μας απαντά ο Ιερός Χρυσόστομος: “Ουκούν κάν μυριάκις ασθενής ής, δίκαιος άν είης θαρρείν τοιούτον έχων τον βασιλεύοντα πάντα ευκόλως και δια σού κατορθούν δυνάμενον”. Και εκείνοι που ακολούθησαν πρώτοι τον Χριστό ήσαν απλοί άνθρωποι. Ψαράδες, τελώνες και πόρνες. Και όμως επέτυχαν καταπληκτικά πράγματα!

Όπου ζουν και αγωνίζονται άνθρωποι με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη στην δύναμη του Θεού, πραγματοποιούνται εξελίξεις, που αλλάζουν τον κόσμο. Και αποδεικνύεται ότι και σήμερα ο Κύριος είναι ο Βασιλεύς του κόσμου. Αρκεί να μένουμε αφωσιωμένοι σ’ Αυτόν.

Ας ευχηθούμε, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, να υποδεχόμαστε πάντα στον κόσμο μας, στη ζωή μας, στις καρδιές μας τον Χριστό ψάλλοντας και εμείς “Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου”.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ