Σάββατο 13 Απριλίου 2024 | 13:11

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι (BINTEO)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε την 24ην Μαρτίου στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Ιεράρχες Βιζύης κ. Αθηναγόρα, Ανέων κ. Μακάριο, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, Κρήτης κ. Ευγένιο, Κορέας κ. Αμβρόσιο, Αυστρίας κ. Αρσένιο, Νέας Ιερσέης κ. Απόστολο, Σύμης κ. Χρυσόστομο, Σικάγου κ. Ναθαναήλ, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, Ιρλανδίας κ. Ιάκωβο, και Σελευκείας κ. Θεόδωρο. Κατά τη διάρκειά της τελέστηκε η εις Διάκονον χειροτονία του Ουκρανικής καταγωγής υποδιακόνου κ. Βασιλείου Pokhylets.

Τον πανηγυρικό της εορτής κήρυξε ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με επί κεφαλής τον Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, Γενικό Γραμματέα της Αδελφότητός τους “Παναγία η Παμμακάριστος”, οι Εξοχ. Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, και Πρέσβυς (ε.τ.) κ. Δημήτριος Ράλλης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματεύς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, συγγενείς του νέου διακόνου, εκπαιδευτικοί και μαθητές των ομογενειακών σχολείων, και πλήθος πιστών από την Πόλη και από το εξωτερικό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς, τέλεσαν το καθιερωμένο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων «των υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως αγωνισαμένων και τελειωθέντων εν αυτή».

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή των Ιερών Εικόνων, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τους πιστούς από τον εξώστη του Πατριαρχικού Οίκου.

Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε πατρικούς λόγους οικοδομής και νουθεσιών προς τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο κ. Βασίλειο, ο οποίος θα διακονήσει στην Ι. Μητρόπολη Κορέας. Επίσης, αναφέρθηκε και στη σκληρή δοκιμασία που υφίσταται τα τελευταία δύο χρόνια η πατρίδα του νέου κληρικού, η μαρτυρική Ουκρανία, ευχόμενος να επικρατήσει η δίκαιη ειρήνη στην περιοχή και προτρέποντας τον Ιερολ. Διάκονο κ. Βασίλειο να αναδεικνύεται καθημερινώς άνθρωπος και κήρυκας της ειρήνης. 

Στην αντιφώνησή του, ο Διάκονος κ. Βασίλειος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την απόλυτη αφοσίωσή του προς τη Μητέρα Εκκλησία, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ποιμενάρχη του Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ