Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 12:50

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ

Η Κυρά των Αθηνών επέστρεψε στην Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται από χθες νωρίς το απόγευμα στον ιερό ναό της Αγίας Φιλοθέης στην Φιλοθέη για να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα της αγίας, πολιούχου της περιοχής, με αφορμή την συμπλήρωση πεντακοσίων ετών από την γέννησή της.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η επίσημη υποδοχή του πραγματοποιήθηκε χθες στον τόπο προσευχής της αγίας την επονομαζόμενη «Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης», η οποία συνδεόταν μέσω υπόγειας σήραγγας τριακοσίων μέτρων με το μετόχι των Εισοδίων της Θεοτόκου Αμαρουσίου. Στο μετόχι που η αγία έζησε κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής της, εκοιμήθη και ετάφη και εκ του οποίου το άφθαρτο και μυροβλύζον ιερό λείψανό της μετεκομίσθη το 1591 στο καθολικό της ιεράς μονής Αποστόλου Ανδρέου Αθηνών και εξ αυτού στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών το 1862.

Το ιερό σκήνωμα μεταφέρθηκε με στρατιωτικό όχημα και συνόδευσε ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θωμάς Συνοδινός. Στην υποδοχή παρέστησαν οι μητροπολίτες Κηφισίας κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος Βουλευτής ΝΔ, ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Δημήτρης Γαλάνης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών Συλλόγων και Φορέων, κλήρος και λαός.

Έπειτα από μία σύντομη δέηση στην «Κρύπτη» υπό τον ήχο της Φιλαρμονικής του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και την συνοδεία αγήματος του Λιμενικού Σώματος, Προσκόπων από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Φιλοθέης, Αεροπροσκόπων από το 2ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Φιλοθέης, Οδηγών από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Φιλοθέης και ενοριτών-εθελοντών με παραδοσιακές ενδυμασίες, η λάρνακα λιτανεύτηκε από τον Καθηγούμενο αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Λιέπουρη και ιερομόναχους της ιεράς μονής Εισοδίων της Θεοτόκου – Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου και τοποθετήθηκε στο κέντρο του Ναού.

Αμέσως μετά τελέσθηκε ο αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Κηφισίας. Ο κ. Κύριλλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην θέση της γυναίκας την εποχή που έζησε και έδρασε η Αγία Φιλοθέη, τονίζοντας ότι η Εκκλησία εξύψωσε την γυναίκα στο πρόσωπο της Παναγίας η οποία κατέχει τα δευτερία της Τριάδος. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία τιμώντας την Αγία Φιλοθέη αποδεικνύει ότι η χριστιανή γυναίκα μπορεί να μεταμορφώσει την κοινωνία μέσα από τα έργα αγάπης και προσφοράς, όπως η Αγία στην εποχή της. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο και την κοινωνική προσφορά της Αγίας και ευχήθηκε «η Αγία Φιλοθέη να μας χαρίζει δύναμη και υγεία και να στερεώνει την πίστη μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών».  Ακολούθως τελέσθηκε αγρυπνία ιερουργούντος του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου.

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε η θεία λειτουργία από τον καθηγούμενο της ιεράς μονής Εισοδίων της Θεοτόκου – Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου κ. Γρηγόριο Λιέπουρη, ενώ το απόγευμα θα τελεστούν οι ακολουθίες του εσπερινού και της παράκλησης στην Αγία Φιλοθέη, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η αναχώρηση του ιερού σκηνώματος για να επιστραφεί στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών όπου φυλάσσεται.

Φώτο: Ι. Ν. Αγίας Φιλοθέης – Χρήστος Μπόνης

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ