Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 | 6:03

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κύπρου: “Αυτό το νησί έμεινε ελληνικό γιατί είχαμε την εκκλησία και αλίμονο να ρίξουμε το επίπεδο τώρα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο κρατικό κανάλι της Κύπρου μίλησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σχολιάζοντας όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Χρυσόστομος αφού αρχικά καταδίκασε τον πόλεμο ανέφερε πως δεν υπάρχει καμιά λογική και καμιά δικαιολογία για την καταστροφή μιας χώρας. «Το όλο θέμα δεν ήταν εκκλησιαστικό αλλά πολιτικό. Από την άλλη λυπούμαι γιατί σκοτώνεται κόσμος. Δεν ξέρω αν είναι στα καλά του αυτός ο άνθρωπος. Μπορεί να ηγείται μιας χώρας και ειδικά πυρηνικής;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος για τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ερωτηθείς αν ένας ιεράρχης μπορεί να ευλογεί έναν πόλεμο ξεκαθάρισε πως αμυντικό πόλεμο δικαιούται να ευλογεί ένας ιεράρχης. «Αν μας επιτεθούν οι Τούρκοι εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πάω», ενώ διευκρίνισε σε άλλο σημείο πως «την εξωτερική πολιτική της εκκλησίας δεν την εφαρμόζουν δεσποτάδες αλλά ο Αρχιεπίσκοπος».

Αναφερόμενος ωστόσο στις εκκλησιαστικές εκλογές επεσήμανε ότι «οι θέσεις σε Πολιτεία και Εκκλησία είναι για να προσφέρουμε κάτι περισσότερο. Αν ο στόχος δεν είναι αυτός αλλά να χωρέσουμε φιλοδοξίες αυτό είναι λάθος και αφορά και πολιτικούς και κληρικούς. Εμένα ο στόχος μου ήταν να κάνω τομές που χρειαζόταν η Εκκλησία και δοξολογώ τον Θεό που τις έκανα και είμαι ικανοποιημένος».

Μιλώντας για το συνοδικό σύστημα της εκκλησίας της Κύπρου, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως δεν το αφήνουμε να λειτουργήσει. «Προσπαθώ να εμπεδώσω σε όλους αυτή τη δημοκρατική αρχή ο καθένας όμως θέλει να κάνει το κομμάτι το δικό του. Δεν σέβονται μερικοί τη σύνοδο την εκκλησία τον άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού και δεν υπηρετούν τον άνθρωπο. Η εκκλησία δεν είναι το κτίριο αλλά το σύνολο των ανθρώπων. Κάποιες φορές δεν έχουμε ήθος και με στενοχωρεί αυτό το πράγμα. Αυτό το νησί έμεινε ελληνικό γιατί είχαμε την εκκλησία και αλίμονο να ρίξουμε το επίπεδό της τώρα», πρόσθεσε.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου παράλληλα υπογράμμισε πως εγώ προσπαθώ πολλές φορές δια της σιωπής μου ή με την ευγένεια και την καλοσύνη μου. «Έκανα σύνοδο πριν τη μεγάλη σύνοδο που κάναμε στην Κρήτη και είπα ότι εκεί πρέπει να παρουσιαστούμε προετοιμασμένοι. Πήγαμε μοιρασμένοι και ο καθένας ήθελε να κάνει το δικό του κομμάτι και προσβληθήκαμε. Προσπαθούσα να κρατήσω το ύψος της εκκλησίας αλλά οι άλλοι το χαλούσαν», τόνισε.

Στέλνοντας μήνυμα σε όσους ιερείς σκέφτονται τον αρχιεπισκοπικό θώκο τους κάλεσε να δουλέψουν σκληρά. «Εκείνο που θα επιλέξει η Σύνοδος πρέπει να δουλέψει κι εγώ από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ άνοιξα την πόρτα μου και δεχόμουν τους πάντες. Όλοι μας πρέπει να εξυπηρετήσουμε το λαό μας. Θα συμπεριφερθούμε ως μητέρα αυτού του λαού. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν έκατσα να κοκορεύομαι ότι είμαι Αρχιεπίσκοπος ούτε θα το κάνω όσο κι αν ζήσω», σημείωσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ