Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 4:20

Κύπρου προς Πάπα: Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας για περιφρούρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βάναυσα καταπατείται από την Τουρκία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος τον οποίο και υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας αφού χαιρέτισε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας Κύπρου στη συνέχεια είχε για είκοσι λεπτά προσωπική συνάντηση με τον κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, μετέβησαν στο νέο Καθεδρικό Ναό τής Λευκωσίας, όπου έγινε η προσφώνηση εκ μέρους του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «προσβλέπουμε και στη δική σας βοήθεια για περιφρούρηση και σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πολιτισμού οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία».

Πρόσθεσε δε πως εμείς ως Εκκλησία Κύπρου, «ακολουθούντες πιστά το πνεύμα της αγάπης του Ιησού Χριστού έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες και επιδιώκουμε τον διάλογο με όλους. Επικροτούμε τον αρξάμενο διάλογο μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προσευχόμαστε για την επιτυχία του», τόνισε.

Στην  αντιφώνησή του ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε πως ελπίζω να αυξηθούν οι ευκαιρίες για συνάντηση μεταξύ μας. «Ελπίζω στην βελτίωση της αλληλογνωσίας, της κατάρριψης πολλών προκαταλήψεων και εύχομαι να ακούσουμε με πραότητα την εμπειρία πίστεως των Εκκλησιών μας. Θα είναι μια τονωτική προτροπή να κάνουμε το καλύτερο και αναμφισβήτητα θα φέρει πνευματική παρηγοριά και στους δυο μας». 

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως ας μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να σακατευτούν από το φόβο. «Ας ανοίξουμε τον νου μας και ας έχουμε το θάρρος να κάνουμε τολμηρές χειρονομίες. Πράγματι, όσον αφορά τις σχέσεις μας η ιστορία έχει ανοίξει μεγάλα ρήγματα μεταξύ μας αλλά το Άγιο Πνεύμα θέλει να πλησιάσουμε πιο κοντά με ταπείνωση και σεβασμό. Μας καλεί να μην παραιτηθούμε στις διαιρέσεις του παρελθόντος αλλά να καλλιεργήσουμε μαζί υπομονετικά, επιμελώς και συγκεκριμένα το χωράφι της βασιλείας. Γιατί εάν αφήσουμε κατά μέρος τις αφηρημένες θεωρίες και συνεργαστούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για παράδειγμα στα έργα αγάπης, την εκπαίδευση και την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θα ξαναβρούμε τους άλλους ως αδέρφια και η κοινωνία θα ωριμάσει από μόνη της προς την δόξα του Θεού. Ο καθένας μας θα διατηρήσει τους δικούς του τρόπους και το δικό του χαρακτηριστικό ύφος αλλά σιγά σιγά το κοινό μας έργο θα αυξήσει την αρμονία και θα αποφέρει καρπούς», κατέληξε.

Στο τέλος, έγινε ανταλλαγή δώρων όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέφερε στον Πάπα μία αγιογραφημένη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, ενώ ο ίδιος αντιδώρισε στον κ. Χρυσόστομο μία ομοίωση κώδικα του Αποστόλου Παύλου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ