Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 | 19:22

ΚΥΠΡΟΥ: «Προγεύομαι ότι, αν φύγω, θα σκοτωθούν μεταξύ τους»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Εξηγήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μομφές για την επεμβατικότητα της Ρωσικής Εκκλησίας αλλά και ευθείες βολές προς τους τέσσερις μητροπολίτες της Κύπρου που τον αμφισβητούν απευθύνει ο Κύπριος προκαθήμενος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κύπρου και τον Απόστολο Τομαρά.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξηγεί πως πήρε την απόφαση να μνημονεύσει τον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στους Προκαθημένους, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η επιδείνωση της υγείας του.

“Πίστευα ότι μπορούσα να συνεχίσω τις προσπάθειές μου να δω όλους τους προκαθημένους και να τους πείσω. Επειδή υπήρξα για 30 ολόκληρα χρόνια εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου στις πανορθόδοξες διασκέψεις, γνώριζα τις απόψεις όλων των αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Έβλεπα πως η μία Εκκλησία ήθελε να επεμβαίνει στα όρια της άλλης. Και ήμουν ο μόνος που αντιδρούσε και τους έλεγα, «Αδελφοί, καταντήσαμε όλοι, Εκκλησίες εθνικές, πρώτα είμαστε το έθνος και έπειτα ορθόδοξοι. Αυτό είναι σφάλμα»” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου μέμφεται τη Ρωσική Εκκλησία για την επεμβατικότητα που επιδεικνύει σε εδάφη άλλων εκκλησιών, από τη Γεωργία και την Ουκρανία – που ο ίδιος εξηγεί πως αποτελεί κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου – μέχρι ακόμα και την Αμερική σημειώνοντας με νόημα πως “δηλαδή αύριο εάν προωθήσει ακόμα λίγους Ρώσους θα θέλει να στείλει Ρώσο μητροπολίτη και στη Λεμεσό”.

Ερωτώμενος για τους τέσσερις μητροπολίτες που αμφισβητούν την κίνησή του αυτή, ο Κύπριος προκαθήμενος δεν διστάζει να τους χαρακτηρίσει ως “παρασυναγωγή” σημειώνοντας πως κανείς τους δεν ζήτησε να συγκληθεί Σύνοδος αλλά “συνήλθαν οι τέσσερις άνευ εμού. Αυτό λέγεται παρασυναγωγή και τιμωρείται αυστηρά και με καθαίρεση. Αλλά εγώ δεν είπα τίποτα. Αυτά που καταδικάζουν τα κάνουν οι ίδιοι και εγώ σιωπώ να δω η παρανομία τους πού θα φθάσει”.

Ανάμεσά τους, ο κ. Χρυσόστομος ξεχωρίζει τον μητροπολίτη Ταμασσού χαρακτηρίζοντάς τον “παιδαρέλι” που “βγαίνει και με υβρίζει, αυτό πάει πολύ. Δεν είναι ηθικό και είναι χειροτονία δική μου. Ντροπή του. Δεν του πάει να με υβρίζει” και δηλώνει πως είναι ανοικτός στον διάλογο και πρόθυμος να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

Σχετικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και το αν αυτά θα τον οδηγήσουν στην παραίτηση, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δηλώνει πως είναι άτι που το επιθυμεί, εκφράζει όμως την πικρία του καθώς πολλοί ήταν αυτοί, σύμφωνα με τον ίδιο, που έφθασαν στο σημείο να προεξοφλήσουν το “τέλος” του αλλά και για το τι θα αφήσει πίσω του. “Για να είμαι ειλικρινής θέλω να φύγω, αλλά προγεύομαι ότι αν φύγω μεταξύ τους θα σκοτωθούν” αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ