Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:48

ΚΥΠΡΟΣ: Αντιδράσεις για το τραγούδι της Eurovision – Θεολόγοι ζητούν την απόσυρσή του – Πολίτες συλλέγουν υπογραφές

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την απόσυρση του τραγουδιού που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision ζητούν οι Θεολόγοι της Μέσης Εκπαίδευσης.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, θέτει ερωτηματικά προς την διοίκηση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για την επιλογή του τραγουδιού που φέρει τον τίτλο “El Diablo”, δηλαδή “Ο Διάβολος”, διερωτώμενος μεταξύ άλλων “γιατί επιλέχθηκε ένα τραγούδι που προκαλεί τόσο βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα του πιστού λαού”.

Το τραγούδι έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη γειτονική χώρα όπου το ΡΙΚ δέχθηκε σωρεία τηλεφωνημάτων από πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον τίτλο αλλά και στο περιεχόμενο του τραγουδιού. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει μάλιστα και διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την ακύρωση της συμμετοχής του συγκεκριμένου τραγουδιού. “Αγαπητοί συμπολίτες, Η συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνισμό της Eurovsion με το τραγούδι EL DIABLO είναι σκανδαλώδης για εμάς τους Χριστιανούς. Ενώστε μαζί μας τη φωνή διαμαρτυρίας”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συνδέσμου Θεολόγων

Με αισθήματα απογοήτευσης, θλίψης αλλά και έντονου προβληματισμού είδαμε την παρουσίαση του νέου τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει το νησί μας στον ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROVISION από το κρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Το τραγούδι φέρει τον τίτλο ¨EL DIABLO¨, που μεταφράζεται στα ελληνικά ¨Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ¨. Με πραγματικό αποτροπιασμό διαβάζουμε ότι μέσα από τους στίχους του το τραγούδι εξυμνεί τον Σατανά, αφιερώνει τη ζωή του σ΄ αυτόν και τον αγαπά. Ακόμη και μεταφορικά να ισχυριστεί κάποιος ότι γίνεται στην ερμηνεία του, εντούτοις είναι προκλητικότατη η επιλογή αυτών των στίχων.

Τίθενται εκ των πραγμάτων κάποια σοβαρά ερωτήματα προς την διοίκηση του ΡΙΚ:

  1. Γιατί επιλέχθηκε ένα τραγούδι που προκαλεί τόσο βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα του πιστού λαού;
  2. Σε ποια σημεία αυτό το τραγούδι προάγει και διαδίδει στον ευρωπαϊκό χώρο τον πολιτισμό του τόπου μας;
  3. Γιατί η μικρή και ημικατεχόμενη μας Κύπρος, ένα νησί που το επισκέπτονται χιλιάδες κάθε χρόνο θαυμάζοντας εκτός των άλλων και τα θρησκευτικά του μνημεία, να εκπροσωπείται από ένα τραγούδι που προάγει ουσιαστικά τη σατανολατρεία;
  4. Ποια κριτήρια επιτέλους ορίζει η αρμόδια επιτροπή στη Δημόσια Ραδιοτηλεόρασή μας, για να επιλέγει τέτοιας χαμηλής ποιότητας και ηθικής τραγούδια, που μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό;
  5. Τόσο δύσκολο είναι να επιλεχθούν καλλιτέχνες από το νησί μας με ήθος και ποιότητα, που να μπορούν να προάγουν τον πολιτισμό και την μουσική μας παράδοση σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς;
  6. Εάν ζητούμενο είναι απλά και μόνο η πρωτιά, καλύτερα να μην συμμετέχουμε καθόλου αν εκπροσωπούμαστε με την κάθε ¨διαβολική¨ υποκουλτούρα.

Ως Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, ενώνουμε στεντόρεια τη φωνή μας με τους υπόλοιπους φορείς, θεσμούς αλλά και τον πιστό λαό, ζητώντας την άμεση απόσυρση του τραγουδιού αυτού σε ότι αφορά την εκπροσώπησή μας στην EUROVISION. Είναι το λιγότερο δυνατό που μπορεί να κάνει αυτή την στιγμή η Διοίκηση του Κρατικού ΡΙΚ για να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπρέπεια του τόπου μας.

Η απάντηση του ΡΙΚ

“Το τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εξιστορεί την περιπέτεια μιας κοπέλας που βρίσκει τον εαυτό της δέσμια σε μια σχέση εκμετάλλευσης μ’ έναν αλήτη, εξού και τον αποκαλεί «El diablo»”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΡΙΚ.

“Πρόκειται για την αιώνια πάλη του κακού με το καλό”, τονίζει, θέλοντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις και προσθέτει πως “μέσα από αυτή την προβληματική σχέση με σύνδρομα Στοκχόλμης και παρά την παράνοια που βιώνει, στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια, όπου αποζητά βοήθεια για έξοδο και αποτίναξη των δεσμών σε μια πορεία για ελευθερία”.

Θέλοντας μάλιστα να πείσει για τους… αγαθούς σκοπούς του τραγουδιού, η ανακοίνωση του ΡΙΚ κάνει κι έναν παραλληλισμό με τα γεγονότα που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εκμετάλλευση και κακοποίηση γυναικών και όχι μόνο, ιδιαίτερα στον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού. “Ειδικά στις μέρες μας, ευελπιστούμε το τραγούδι και η σωστή του ερμηνεία να αποτελέσουν έμπνευση όχι μόνο για γυναίκες αλλά για οποιονδήποτε βιώνει παρόμοιες καταστάσεις”, αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση του τηλεοπτικού φορέα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ