Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:34

ΚΥΚΚΟΥ: Ζήτησε σύγκληση Συνόδου, μειοψήφισε, και τώρα δηλώνει πως η απόφαση δεν τον δεσμεύει

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου να ολοκληρώθηκε φαινομενικά «αναίμακτα» καταλήγοντας σε ένα λιτό ανακοινωθέν το οποίο καλύπτει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την απόφαση του να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, όμως η μειοψηφία υπό τον μητροπολίτη Κύκκου δεν δείχνει να προτίθεται να ακολουθήσει την πλειοψηφία.

«Η απόφαση δεν μας δεσμεύει, παρόλο που είναι απόφαση της Συνόδου, γιατί όταν πρόκειται για θέματα πίστεως και ιερών κανόνων δεν μπορεί» δήλωσε εξερχόμενος του συνοδικού μεγάρου ο μητροπολίτης Κύκκου, εις εκ των τεσσάρων που είχαν ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο να συγκαλέσει τη Σύνοδο ώστε να ληφθεί απόφαση επί του ζητήματος.

Κατά τον μητροπολίτη Νικηφόρο, η υπόθεση του ουκρανικού αυτοκεφάλου είναι «θέμα πίστεως» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτική για τον ίδιο και όσους διαφωνούν.

«Μας δεσμεύει η απόφαση της Συνόδου όταν πρόκειται για όλα τα άλλα θέματα πλην να μην είναι θέματα πίστεως. Σε θέματα πίστεως δεν μπορεί να μας δεσμεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατόν να ισχύουν και μετά την απόφαση οι προσωπικές γνώμες των ιεραρχών.

Μάλιστα ο κ. Νικηφόρος εμφάνισε ως παράδειγμα την περίπτωση του αγίου Μάρκου Ευγενικού και της διαφωνίας του στη Σύνοδο της Φεράρας – Φλωρεντίας αν και αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση που του τέθηκε για το κατά πόσον φιλοδοξεί να γίνει ο ίδιος «Μάρκος Ευγενικός».

Ο Μητροπολίτης Κύκκου που πρόσφατα εξέδωσε βιβλίο δια του οποίου στηρίζει το σύνολο της ρωσικής επιχειρηματολογίας σχετικά με το ζήτημα της ουκρανικής Εκκλησίας επέμεινε πως «Δεν είναι θέμα υποκειμενικών γνωμών είναι θέμα ιερών κανόνων. Οι ιεροί κανόνες είναι καθαροί…» για να τονίσει πως «…δεν έχει το δικαίωμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης να επεμβαίνει σε ξένη εκκλησιαστική δικαιοδοσία».

Όπως όλα δείχνουν, παρά το γεγονός πως τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συγκάλεσε την  Σύνοδο όπως του ζήτησε η διαφωνούσα μειοψηφία, η κατάσταση δεν δείχνει να κινείται στην κατεύθυνση της εκτόνωσης. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως ο μητροπολίτης Κύκκου προχώρησε σε δημόσια έκκληση προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κύπρου να του δώσουν χρόνο ώστε ο ίδιος όπως χαρακτηριστικά είπε, να εξηγήσει στο λαό.

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Εκκλησία της Κύπρου, είναι το φραστικό επεισόδιο που είχε ο μητροπολίτης Κύκκου με τον γνωστό δημοσιογράφο Άρη Βικέτο, ο οποίος του έθεσε το θέμα της συμπόρευσης του με την Μόσχα για να λάβει την απάντηση «σκασμός». Δείτε το σχετικό βίντεο από τον Alpha Κύπρου

Διαβάστε εδώ την δήλωση του μητροπολίτη Νικηφόρου μετά το επεισόδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ