Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 14:44

ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΦΕΥΓΟΥΜΕ

Κρήτης: “Σε ηλικία 70-75 ετών θα παραδώσω τον αρχιεπισκοπικό θρόνο”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Αποκαλυπτικός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε ότι έχει θέσει ένα προσωπικό και ηλικιακό όριο στην ποιμαντορική διακονία του και πως σε ηλικία 70-75 ετών θα παραδώσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο

Ο Δημοσιογράφος Λευτέρης Συμβουλάκης κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ελεύθερο Σημείο» στην ΚΡΗΤΗ TV έθεσε το ερώτημα εάν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Κρήτης πρέπει να βρίσκονται σε αυτήν τη θέση ευθύνης μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία.

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως το ηλικιακό όριο σχετίζεται με τις σωματικές και νοητικές δυνάμεις του επισκόπου και σε ποιο βαθμό μπορεί να λειτουργήσει. Συγκεκριμένα σημείωσε πως, «Θα πρέπει όλοι μας που έχουμε μια θέση ευθύνης και ευθύνη απέναντι στον λαό μας και στην ιστορία να ξέρουμε πότε φεύγουμε. Ένας πνευματικός πατέρας είναι για πάντα πατέρας. Οι ιεροί κανόνες θέλουν τον επίσκοπο να είναι ισόβιος. Δε σημαίνει όμως πως αποστασιοποιούμενος από την ενεργό δράση παύεις να είσαι πατέρας με την αγάπη και την προσευχή σου και να έχεις με την αγκαλιά της σκέψης σου όλους τους ανθρώπους. Για μένα, ένα είναι το κριτήριο. Ένας επίσκοπος πρέπει να μένει στη θέση του τουλάχιστον όσο θα μπορεί να λειτουργεί.

Η λειτουργία είναι το βασικό μυστήριο στην Εκκλησία. Εάν ένας επίσκοπος δε λειτουργεί, τότε πώς μπορούν οι ιερείς να λειτουργούν το όνομά του στη θεία λειτουργία; Αυτός είναι ο κεντρικός φορέας γύρω από τον οποίο γίνεται το μυστήριο της θείας ευχαριστίας που μας ενώνει όλους σε μια οργανική σχέση εντός της Εκκλησίας».

«Έχω βάλει ένα όριο το οποίο έχω πει στους στενούς συνεργάτες. Όταν το λέω, δέχομαι καταιγισμό πυρών. Κανένας δε μας εξασφαλίζει ούτε το επόμενο λεπτό. Έχω πει πως στην ηλικία των 70-75 ετών θα αποσυρθώ και εφόσον έχω την κρίση και μπορώ να το κάνεις (ενδεχομένως να έχω απωλέσει τις νοητικές δυνάμεις). Χρειαζόμαστε τους γέροντες αλλά η Εκκλησία είναι Εκκλησία όλων. Πρέπει να συμβουλευόμαστε τους πνευματικούς ανθρώπους και πρέπει να διευκολύνουμε την αποχώρησή μας και εγώ προτίθεμαι να το ακολουθήσω – να ακολουθήσω παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και κοίταξαν στα μάτια τον λαό και είπαν ότι θα αποχωρήσουν», υποστήριξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ