Τε, 12/06/24 | 20:08

ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

Κρήτη: Σε απολογία ιερέας που παραβρέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση αρχηγού κόμματος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε απολογία από τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο κλήθηκε ιερέας επειδή παραβρέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση αρχηγού κόμματος στο Καστέλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μητρόπολης υπήρξαν καταγγελίες και κατόπιν σχετικής διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχε και ο συγκεκριμένος ιερέας παραβιάζοντας τις σχετικές οδηγίες του μητροπολίτη.

Ο ιεράρχης τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς έχει απαγορεύσει στους ιερείς κάθε είδους ανάμειξη, παρουσία, συμμετοχή και εμπλοκή στις διαδικασίες τόσο των εθνικών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υποστηρίζει μάλιστα πως τέτοιου είδους συμπεριφορές διχάζουν και διαιρούν το σώμα της Εκκλησίας, αφού προκαλούν τον σκανδαλισμό του πληρώματός της και είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου

Κατόπιν καταγγελιών και σχετικής διερευνήσεως διαπιστώθηκε ότι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως μετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση Αρχηγού κόμματος.

Η συμπεριφορά αυτή έρχεται όχι μόνον σε πλήρη αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς και κατ΄ επανάληψη, η Ιερά Μητρόπολις έχει παραγγείλει στους Κληρικούς Της (γραπτώς και προφορικώς), απαγορεύοντας τους κάθε είδους ανάμειξη, παρουσία, συμμετοχή, εμπλοκή κλπ, στις διαδικασίες τόσο των Εθνικών, όσο και των Αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά είναι και αντίθετη με την αποστολή της Εκκλησίας.

Χρέος, ευθύνη και αποστολή της Εκκλησίας είναι να ενώνει τους ανθρώπους, να αγκαλιάζει όλους, ανεξαρτήτως πιστεύω, ιδεολογίας, φιλοσοφίας, προέλευσις, καταγωγής, κλπ, σεβόμενη θέσεις, απόψεις, στάσεις ζωής, ακόμα και όταν δεν συμφωνεί με τις όποιες επιλογές. Ουδείς Κληρικός δικαιούται να λειτουργεί ως αυτόνομη μονάδα, καθώς ο Ιερέας δεν ιδιωτεύει.

Ο Κληρικός δεν μπορεί να απολαμβάνει μόνο τα προνόμια της ιερωσύνης, οφείλει, είναι υποχρεωμένος, να είναι συνεπής και ακριβής και στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις-ευθύνες που απορρέουν από το αξίωμα της ιερωσύνης που φέρει.

Τα πολιτικά-κομματικά πιστεύω του κάθε κληρικού αφορούν εκείνον και είναι δικαίωμα του, τα οποία όμως εκφράζει στην κάλπη κατά τις εκλογές και όχι στις πλατείες και τις αγορές σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές που διχάζουν-διαιρούν το σώμα της Εκκλησίας και προκαλούν τον σκανδαλισμό του πληρώματος της είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Ο εν λόγω κληρικός έχει κληθεί σε γραπτή απολογία και κατόπιν της απολογίας του η Μητρόπολις θα αποφασίσει ό,τι κρίνει σχετικώς.

Καλεί δε δια πολλοστή φορά άπαντες τους κληρικούς της όπως τηρήσουν κατά γράμμα τις σχετικές εντολές-οδηγίες που κατά καιρούς έχουν λάβει, συντονιστούν και αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των καιρών, υπερβούν τις πάσης φύσεως διαθέσεις και προτιμήσεις τους (αναφορικά με κόμματα), αγκαλιάζοντας όλους τους ανθρώπους άνευ ουδεμίας διακρίσεως – εξαιρέσεως, λειτουργώντας ως πρότυπα προς μίμηση ως φως στους άφωτους και χαλεπούς καιρούς μας. Οι καιροί «ου μενετοί», ουδείς δικαιούται να παρεκκλίνει της αποστολής και του χρέους του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ