Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 | 19:53

ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Κρήτη: Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για τον Άγιο Μηνά Πολιούχο Ηρακλείου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά Πολιούχο Ηρακλείου πανηγύρισε κλήρος και λαός της Κρήτης στον ομώνυμο ιερό μητροπολιτικό ναό Ηρακλείου όπου τεθησαυρίζεται απότμημα των ιερών του λειψάνων.

Το απόγευμα της Πέμπτης τελέσθηκε ο αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου. Προ της απολύσεως του εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον κ. Μεθόδιο, ευχόμενος ευλογημένη και πολύκαρπη Αρχιερατεία. Επίσης, ευχαρίστησε τους άρχοντες του τόπου καθώς και το ευσεβές εκκλησίασμα που προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του πολιούχου και εφόρου της πόλεως του Ηρακλείου.

Σήμερα το πρωί, ο κ. Ευγένιος προεξήρχε της θείας λειτουργίας στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού, Πέτρας κ. Γερασίμου, Ιεραπύτνης κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης κ. Προδρόμου και των επισκόπων Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και Κνωσού κ. Μεθοδίου και πλήθους κληρικών της αρχιεπισκοπής και των μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης. Επίσης, στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Πρωτοσύγκελλος των Πατριαρχείων κ. Θεόδωρος.

Το θείο κήρυγμα διηκόνησε ο επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο οποίος με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στη ζωή και τον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά και στην αγιαστική παρουσία και τις θαυματουργικές παρεμβάσεις του δια μέσου των αιώνων στον λαό του Μεγάλου Κάστρου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους αδελφούς αρχιερείς για την παρουσία τους και τον διακονήσαντα τον λόγο επίσκοπο Κνωσού, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Δρακωνάκη και του ευχήθηκε να έχει την ευλογία του Αγίου Μηνά στη ζωή και τη διακονία του στο ιερό Αναλόγιο.

Στο τέλος της προσλαλιάς του ευχαρίστησε τη στιχουργό-μαντιναδολόγο κα Δέσποινα Σπαντιδάκη για το τραγούδι που αφιέρωσε στον προστάτη και πολιούχο του Μεγάλου Κάστρου και φέρει τον τίτλο «Άγιος Μηνάς», προσφέροντάς της μια εικόνα του Αγίου Μηνά, καθώς επίσης και τους μουσικούς.

Στη συνέχεια ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου η λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Μηνά, καθώς επίσης και των λειψάνων του προσφάτως ανακηρυχθέντος αγίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κυρίλλου Λουκάρεως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Κρητός, το οποίο εκόμισε ο καθηγούμενος της ιεράς μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου, Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Ρουσσάκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ