ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Πρόσκληση προς τους πιστούς να βιώσουν την αλήθεια του Χριστού όπως την βίωσε και ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος έστειλε σήμερα το πρωί από το Νέο Κόσμο ο μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος.

“Να την βάλουμε μέσα στην ψυχή μας και να την αφήσουμε να μας καθαρίσει από όλα μας τα πάθη, τις αδυναμίες, τα συμπλέγματα και τις κακίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του ο κ. Κύριλλος από τον ιερό ναό Αναλήψεως του Κυρίου όπου τέλεσε την θεία λειτουργία πλαισιωμένος από τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Αθανάσιο Μελισσάρη και τους ιερείς του ναού π. Νικόδημο Καβαρνό και π. Αθανάσιο Μπουζέτο και πρόσθεσε πως “μόνο τότε η αλήθεια αυτή θα μας μεταμορφώσει και θα μας ανακαινίσει έτσι ώστε να ακτινοβολήσουμε το φως της αλήθειας και το φως του Χριστού”.

Θέλοντας να αναφερθεί στο πόσο σημαντικό είναι να αναζητάμε στη ζωή μας την αλήθεια, ο μητροπολίτης Κρήνης σημείωσε πως είναι μεγάλο πράγμα να μην υπηρετούμε τα είδωλα, την πλάνη και την αμαρτία. “Η αλήθεια είτε την ομολογούμε και την αποδεχόμαστε είτε δεν την ομολογούμε πάντα θα υπάρχει ανεξάρτητα από τις δικές μας διαθέσεις”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως η αλήθεια όμως δεν μας αρέσει. “Δεν μας αρέσει να μας λένε και να μας υπενθυμίζουν την αλήθεια γιατί πονάμε, ντρεπόμαστε, προσβαλλόμαστε και δεν έχουμε το θάρρος να αντιπαρατεθούμε τα θέματά μας, τις στεναχώριες μας, τα συμπλέγματά μας, τις κακίες και τις ζήλιες μας. Να κοιτάξουμε έτσι να φύγουμε από αυτή την κόλαση για να ζήσουμε τον παράδεισο. Προτιμάμε να ζούμε την κόλαση της αβεβαιότητας και του σκότους παρά να ζούμε την ελευθερία του παραδείσου”.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του σημερινού ανθρώπου, ο επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου επεσήμανε πως “παλαιότερα οι άνθρωποι είχαν λιγότερα από όσα έχουν σήμερα αλλά ήταν πιο ευτυχείς, πιο ήσυχοι και με λιγότερα προβλήματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Σήμερα προοδεύσαμε και παρόλα αυτά όμως εδώ και δύο χρόνια ένας μικρός ιός ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό μας έδειξε ότι τελικά δεν είμαστε υπεράνθρωποι αλλά είμαστε άνθρωποι. Για αυτό και στη ζωή μας δεν πρέπει να γινόμαστε υπάνθρωποι, γιατί αυτός είναι ο στόχος της αμαρτίας”.

Επιχειρώντας να υπενθυμίσει το ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου ο κ. Κύριλλος υπογράμμισε πως είναι η αμαρτία. “Μέσα από αυτή ο άνθρωπος καταντά να είναι διχασμένος, διαλυμένος και συγχυσμένος. Για να ξεπεράσει όμως κανείς αυτή την αμαρτία θα πρέπει να παλέψει, να αγωνιστεί και να θελήσει να αγαπήσει τον Χριστό για να μπορέσει έτσι να ζήσει μέσα στη δική του ελευθερία”, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως έτσι έζησαν και οι άγιοι της Εκκλησίας μας. “Έτσι ζουν και οι ασκητές, οι μοναχοί αλλά και χιλιάδες πιστοί επώνυμοι και ανώνυμοι αφού στην Εκκλησία όλοι είμαστε ανώνυμοι και τους επώνυμους δηλαδή τους αγίους, τους αναδεικνύει ο ίδιος ο Θεός”.

Παίρνοντας αφορμή από τον άδικο θάνατο που υπέστη ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο μητροπολίτης Κρήνης τόνισε πως ήταν εκείνος που έζησε και βάπτισε τον Χριστό. “Φανέρωσε και ομολόγησε την Θεότητά του. Ήρθε πριν από αυτόν για να προσπαθήσει να ανοίξει ένα δρόμο ο οποίος θα οδηγεί στο Χριστό. Ως προφήτης ομολόγησε και δίδαξε το λόγο της αλήθειας του Χριστού γιατί ζούσε μόνο για αυτή ώστε έδωσε το αίμα του και το κεφάλι του αφού είπε την αλήθεια απέναντι και στην τότε εξουσία”.

Παράλληλα, ο κ. Κύριλλος συμπλήρωσε πως η μνήμη του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου δεν δείχνει μόνο την ανασφάλεια και την κατάχρηση της εξουσίας, αφού αυτά επαναλαμβάνονται δυστυχώς αιώνες τώρα. “Άνθρωποι εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη του λαού και λειτουργούν εις βάρος του. Το ίδιο έκανε και η τότε εξουσία που δεν είχε την έγκριση του λαού και την καταχράστηκε αλλά και σήμερα ο εγωισμός δεν μας αφήνει να δούμε την αλήθεια και τα λάθη μας και έτσι επιμένουμε σε αυτά”, κατέληξε ο μητροπολίτης Κρήνης.