Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:03

Κορωνείας: “Το Άγιο Πνεύμα μας οδηγεί από τη σχάση στη σχέση”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγάλη προσέλευση πιστών πανηγύρισε ο Ι. Ναός της Αγ. Τριάδας Κεραμεικού. Ο προϊστάμενος και μοναδικός εφημέριος του Ναού Πρωτοπρ. Ευστάθιος Γιαννακίδης με τους συνεργάτες του οργάνωσαν άρτια τα της Πανηγύρεως. Συμμετείχαν και πολλοί ιερείς από όμορες και άλλες ενορίες, μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο αδελφός του προϊσταμένου του Ναού. Έψαλε ο εκλεκτός πρωτοψάλτης του Ναού κ. Κωνσταντίνος Ψαρρός.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε από τον στίχο του Προοιμιακού Ψαλμού “Εξαποστελείς το πνεύμα σου και κτισθήσονται και ανακαινιείς το πρόσωπον της γης”.

Ο Μ. Αθανάσιος τονίζει “ο Πατήρ δι’ Υιού εν Αγίω Πνεύματι ποιεί τα πάντα”. Και ο Μ. Βασίλειος σε μία φράση συμπυκνώνει όλο το έργο του Αγ. Πνεύματος: “Χριστού επιδημία και το πνεύμα προτρέχει, ένςαρκος παρουσία και το πνεύμα αχώριστον, ενεργήματα δυνάμεως, χαρίσματα ιαμάτων διά του πνεύματος του Αγίου”.

Τα πάντα μέσα στην Εκκλησία πραγματοποιούνται με την Χάρη και την ενέργεια του Αγ. Πνεύματος. Αλλά όχι μόνο μέσα στην Εκκλησια γενικά, αλλά και μέσα στον καθένα μας ξεχωριστά. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την Πεντηκοστή το Αγ. Πνεύμα κατέρχεται ως μεμονωμένες γλώσσες πυρός στον κάθε Απόστολο. Αυτό δείχνει ότι το Αγ. Πνεύμα δεν μαζοποιεί τους ανθρώπους. Αλλά στον κάθε ένα ενεργοποιεί τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις δυνατότητές του. Και έτσι δημιουργείται μια αρμονία εν τη ποικιλία.

Και όπως ανακαινίζεται “το πρόσωπον της γης”, έτσι ανακαινίζεται και κάθε άνθρωπος με το Βάπτισμα, το Χρίσμα και το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα της Μετανοίας.

Kατέληξε ο Σεβασμιωτατος, οι άνθρωποι, εν πολλοίς,απομακρύνουν από την ζωή τους το Αγ. Πνεύμα. Σ’ αυτό οφείλονται, κατά κύριο λόγο, όλες οι δυσκολίες, τα προβλήματα,οι ποικιλόμορφες κρίσεις. Γιατί όπου απουσιάζει το Αγ. Πνεύμα επικρατεί η σύγχυση, το σκοτάδι, η δυστυχία, τα αδιέξοδα. Γι’ αυτό ας επαναλαμβάνουμε συνεχώς ένα άλλο στίχο από τον 50ο Ψαλμό: “το πνεύμα σου το Άγιον μη αντανέλης απ’ εμού”.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναου και προσκυνητές ιερείς.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε: “Οτε του πυρός τας γλώσσας διένειμεν εις ενότητα πάντας εκάλεσε” ψάλλουμε στο κοντάκιο της εορτής. Το Αγ. Πνεύμα κατέρχεται εκεί που ήσαν συνηγμένοι οι Μαθηταί. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε το Αγ. Πνεύμα στην ατομική απομόνωση, αλλά “εν τη Εκκλησία”. Και αυτό δεν το εννοούμε τοπικά, αλλά τροπικά. Όταν κάποιος έχει την συνείδηση ότι ανήκει στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, έστω και αν τοπικά είναι απομακρυσμένος από άλλους πιστούς, όμως είναι ενωμένος με αυτούς εν Χριστώ. Έτσι το Αγ. Πνεύμα δημιουργεί την ενότητα μεταξύ των πιστών και με τον Χριστό.

Το Αγ. Πνεύμα μας οδηγεί: Από την σχάση (την διαίρεση, τον χωρισμό) στην σχέση. Από τον μονόλογο (μοναξιά) στον διάλογο (επικοινωνία). Από την επιβίωση (με κάθε τρόπο) στην συμβίωση.

Ο Αγ. Γρηγόριος Νύσσης με μια σύντομη, αποφθεγματική φράση περιγράφει το έργο του Αγ. Πνεύματος. Το Αγ. Πνεύμα, λέγει, είναι “το ναοποιούν, ζωοποιούν, τελειούν”. Οι τρεις αυτές λέξεις ερμηνευόμενες μας δίνουν το έργο του Αγ. Πνεύματος.

“Ναοποιούν”. Κάνει τον άνθρωπο κατοικητήριό και ναό του Θεού. “Ζωοποιούν”. Δίνει την ζωή. Όχι την κατ’ όνομα – “όνομα έχεις ότι ζης και νεκρός ει” (Αποκ. γ, 1). Αλλά την πραγματική και ουσιαστική ζωή, γιατί μας ενώνει με την πηγή της ζωής, τον Θεό. “Τελειούν”. Μας οδηγεί στην εν Χριστώ τελείωση. Που είναι έργο , ακριβώς, της Χάριτός Του, αλλά, βεβαίως, και της δικής μας προαιρέσεως και προσπάθειας.

Γι’ αυτό μας προτρέπει ο Απ. Παύλος “μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιον” (Εφεσίους δ,30). Μη λυπείτε με την ζωή σας το Αγ. Πνεύμα και το διώχνετε από την καρδιά σας. Αφήστε χώρο να σας φωτίζει η Χάρη Του. Μόνο έτσι διαλύονται τα σκοτάδια, που πνίγουν τον σύγχρονο άνθρωπό. Τον “διαφωτισμένο”! Τι τραγική αντινομία! Διαφωτισμένος που προχωρεί ψηλαφώντας στα σκοτάδια! Ας αφήσουμε, λοιπόν, την καρδιά μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, στην Χάρη του Αγ. Πνεύματος. Αυτό θα μας δείχνει το δρόμο προς την ζωή και το φως.

Και επειδή ήδη άρχισαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ας ευχηθούμε, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, το Πανάγιο Πνεύμα να κατευθύνει τα βουλεύματα των Συνέδρων και να δίνει δύναμη και αντοχή στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που κυριολεκτικά εκδαπανάται αφειδώλευτα εις το πολυεύθυνο έργο Του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ