Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 | 0:54

Κορωνείας Παντελεήμων: “Υπάρχει η σιωπή της αμάθειας και η σιωπή της σοφίας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου

Το εσπέρας της Τετάρτης 6ης τ. μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προσκληθείς χοροστάτησε στην ακολουθία της Θ. Λειτουργίας των Προηγιασμένων, στον Ι. Ναό Αγίου Λουκά οδού Πατησίων. Τη Θ. Λειτουργία ετέλεσε ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Ματθαίου με τον Διάκονο π. Παναγιώτη Καζαμία.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από τη φράση του Παλαιοδιαθηκικού αναγνώσματος της ημέρας: “Ός φυλάσσει το εαυτού στόμα, φυλάσσει την εαυτού ψυχήν ” (Παροιμία. ιγ, 3) και ομίλησε για την αξία της σιωπής. Στη σιωπή, είπε, κυοφορούνται οι μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα αισθήματα, τα μεγάλα σχέδια. Στη σιωπή συναντάμε τον Θεό. Ο προφήτης λέγει: “λάλει Κύριε ότι ακούει ο δούλος σου” (Α’ Βασιλ. γ. 9). Αλλά για να ακούσουμε την φωνή του Θεού, πρέπει να σιωπήσουμε. Μήπως όμως δεν μας ακούει ο Θεός, όταν σιωπάμε; “Και τη φωνήν του σιγώντος ο Θεός ακούει” (Μ. Φώτιος). Υπάρχουν νοήματα που μόνο εν σιγή προσεγγίζονται. Πόσο ωραία το εκφράζει αυτό το χερουβικο του Μ. Σαββάτου: “Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία…”.

Στη σιωπή ακόμη συναντάμε τον εαυτό μας. Μέσα στην αδιάκοπη φλυαρία, χάνουμε τον εαυτό μας. Με τη συνεχή εξωστρέφεια δεν έχουμε ευκαιρίες να δούμε τον “έσω” άνθρωπο. Αλλά και στην επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι απαραίτητη η σιωπή. Αν δεν σιωπήσεις,για να ακούσεις τον άλλο, δεν μπορείς να κάνεις διάλογο, να επικοινωνήσεις.

Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή πολυλογίας. Πολλά λόγια από πολλούς για πολλά! Και μέσα στα πολλά λόγια χάνουμε την ουσία των πραγμάτων. Γι’ αυτό πρέπει να ισχύει το “σιγάν όπου δεί και λέγειν τα καίρια”. Μήπως όμως, όταν σιωπούμε, μας νομίσουν για ανίδεους; ” Εστι σιωπών ου γαρ έχει απόκρισιν και έστι σιωπών ειδώς καιρόν” (Σοφ. Σειρ. κ, 6). Υπάρχει η σιωπή της αμάθειας, όπως και η φλυαρία της ημιμάθειας ή της αμάθειας και υπάρχει και η σιωπή της σοφίας! Ας διαλέξουμε, είπε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ