Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 13:40

Κορωνείας Παντελεήμων: “Η τιμή του σώματος δεν πρέπει να οδηγεί στην σωματολατρία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή 29 τ.μ. ( Κυριακή ΙΖ Ματθαίου ) στους Αγ. Πάντες Καλλιθέας χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού, που ήταν κατάμεστος από πιστούς. Σημειωτέον ότι την τελευταία Κυριακή κάθε μηνός εκκλησιάζονται κωφάλαλοι και ειδικός μεταφράζει την όλη ακολουθία στην νοηματική γλώσσα.

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας πήρε αφορμή για το κήρυγμά του από τον στίχο της αποστολικής περικοπής ” Υμείς εστέ ναός Θεού ζώντος ” ( Β Κορινθ. στ, 16 ). Η φράση αυτή, είπε, αναφέρεται στον όλο άνθρωπο. Έτσι δίδεται η ευκαιρία να διαλυθεί μια παρεξήγηση : οτι η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την ψυχή μας μόνο και αδιαφορεί για το σώμα. Αυτό είναι λάθος. Και αυτό φαίνεται :

1. Στην διδασκαλία της Εκκλησίας. Η Αγ. Γραφή στην Π. Διαθήκη τονίζει την ιδιαίτερη φροντίδα του Δημιουργού για την δημιουργία του ανθρωπίνου σώματος. Έπειτα το δεύτερο πρόσωπο της Αγ. Τριάδας ενανθρωπίζει, δηλ. προσλαμβάνει σώμα και ψυχή ανθρώπινη, για να τα ανακαινίσει και αγιάσει. Ανίσταται με σώμα θεωμένο και μας δια βεβαιώνει ότι και τα δικά μας σώματα θα αναστηθούν ” εν τη εσχάτη ημέρα “.

2. Στην λατρευτική ζωή. Η λατρεία μας είναι πνευματική. Όμως μετέχουν όλες σχεδόν οι αισθήσεις : μάτια, αυτιά, όσφρηση, γεύση. Και όλο το σώμα μετέχει με το σημείο του Σταυρού, την κλίση της κεφαλής ή των γονάτων κ.λ.π. Έπειτα έχομε δύο Ι. Μυστήρια τό Ευχέλαιο ,που αφορά την υγεία της ψυχής και του σώματος και το Μυστήριο του Γάμου που ευλογεί μια ψυχοσωματική ένωση των δύο φύλων. Ακόμη τιμάμε και τα Ι. Λείψανα των Αγίων ως χαριτόβρυτα, αλλά και τα νεκρά σώματα των πιστών η Εκκλησία με προσευχές και εν τιμή τα εναποθέτει στον τάφο.

3 . Και η χριστιανική ζωή ευνοεί το σώμα. Τα πάθη είναι καταστάσεις ψυχικές,όμως επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία του σώματος και φθείρουν μαζί με την ψυχή και το σώμα. Έπειτα η εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού και η ελπίδα μάς απαλλάσσουν από το άγχος που είναι αιτία πολλών ασθενειών.

Βέβαια η τιμή του σώματος δεν πρέπει να οδηγεί στην σωματολατρία, όπως συμβαίνει εν πολλοίς σήμερα και στην αδιαφορία για την ψυχή μας . Γι αυτό μας τονίζει ο Απ. Παύλος ” δοξάσατε δη τον Θεόν εν τω σώματι υμών και εν τω πνεύματι υμών,άτινα εστί του Θεού ” ( Α Κορινθ. στ, 20 ).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ