Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 13:20

Κορωνείας: “Να ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για το “φαίνεσθαι”, αλλά και για το “είναι”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου

Στον Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου του Ναού πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Παναγιώτου, εορτάζεται κατ’ έτος η ημέρα της ενθρονίσεως στον Ναό αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας Τριχερούσης, από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, προσεκλήθη και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και άλλους προσκεκλημένους κληρικούς.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολιτης Κορωνείας είπε ότι η αιτία της επιλογής της Παναγίας από τον Θεό, για να γίνει Μητέρα του ενανθρωπίσαντος Υιού Του, ήταν ο «κρυπτός της καρδίας άνθρωπος». Δηλ. το κάλλος της το εσωτερικό. Έτσι η Παναγία μας δίνει το μήνυμα να στραφούμε προς τον «έσω άνθρωπο». Να μη απορροφώμεθα αποκλειστικά από το «φαίνεσθαι» αλλά να ενδιαφερώμεθα κυρίως για το «είναι».

Να στραφούμε, λοιπόν, προς τα «έσω», είπε ο Σεβασμιώτατος, όχι για να κλειστούμε στον εαυτό μας, αλλά για να ανοίξουμε στη Χάρη του Θεού, που εφ’ όσον μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησια, ανακαινίζει και αγιάζει τον άνθρωπο. Από αυτή την σωστή σχέση με τον Θεό θα προκύψει και η σωστή σχέση με τους ανθρώπους. Θα προχωρήσουμε από την σχάση (διαίρεση, σύγκρουση) στην σχέση. Από την επιβίωση (με κάθε μέσο) στην συμβίωση. Από τον μονόλογο στον διάλογο.

Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας: Τρεις άνθρωποι βαδίζουν στο δρόμο. Ο πρώτος, που προηγείται, είναι ο εαυτός μας όπως τον θέλει ο Θεός. Ο δεύτερος, που ακολουθεί, είναι ο εαυτός μας, όπως τον βλέπουν οι άλλοι. Και ο τρίτος, που είναι ακόμα πιό πίσω, είναι ο εαυτός μας όπως είναι στην πραγματικότητα. Πρέπει οι δύο καθυστερημένοι εαυτοί μας να σπεύσουν να προλάβουν τον εαυτό μας, όπως τον θέλει ο Θεός. Αυτό προϋποθέτει αγώνα ζωής. Και σ’αυτόν ας μας εμπνέει η Παναγία, στην οποία έχουμε ταύτιση των τριών. Ήταν και φαινόταν όπως την ήθελε ο Θεός.

Μετά το τέλος του Εσπερινού ψάλθηκε η Παράκληση προς την Παναγία την Τριχερούσα και εν συνεχεία ιερά αγρυπνία όπου τελέστηκε η αρχαιοπρεπής λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ