Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 11:34

Κορωνείας: “Μήπως η στάση μας έναντι της Εκκλησίας θέλει αναθεώρηση;”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον προΐστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Νικόλαο Σιρστέα και προσκυνητές ιερείς.

Εορτάζουμε,είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιωτατος την ” Σύναξη ” του Βαπτιςτού. Δηλ. “συνάζεται” ,συγκεντρώνεται η Εκκλησία,γιά να τιμήσει εκείνον,που πρωτοστάτησε , θα λέγαμε,στην προηγηθείσα εορτή της Βαπτίσεώς του Χριστού.

Ο Ιωάννης ζώντας με αυστηρή άσκηση στην έρημο του Ιορδάνου,καλούσε τους ανθρώπους σε ” βάπτισμα μετανοίας “. Αλλά και ο Χριστός, όπως γνωρίζουμε, άρχισε το κήρυγμά Του με την προτροπή ” μετανοείτε “!

Τί σημαίνει όμως ” μετάνοια ” ; Δεν σημαίνει μόνο επισήμανση ορισμένων αμαρτιών μας που τις εξομολογούμεθα και ζητάμε από τον Θεό την συγχώρηση. Μετά – νοια σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας, τρόπου σκέψεως,αλλαγή ριζική ! Πως εκδηλώνεται αυτή ; Ας επισημάνουμε μερικά σημεία.

1. Πώς αξιολογούμε την ζωή μας στην γή ; Μήπως συμπεριφερόμαςτε σαν να είναι αιώνια και εμείς αιώνιοι ; Ας ακούσουμε τι μας λέει η σοφία των Ψαλμών για την ζωή μας : ” άνθρωπος ωσεί χόρτος αι ημέραι αυτού,ωσεί άνθος του αγρού ούτως εξανθήσει ” (Ψαλμ. 102, στ.). Μήπως πρέπει,λοιπόν,να αναθεωρήσουμε την σχέση μας με τον χρόνο ;

2. Μήπως παρασυρόμεθα και εμείς από την νοοτροπία του κόσμου, της “καταναλωτικής κοινωνίας ” – όρος ειρήςθω εν παρόδω αντιφατικός -,που εκφράζεται εν πολλοίς από απληστία και το ακόρεστο,που μας πδηγεί στην υπερκατανάλωση.( Α Κοριν. ιε, 32 ). Και κυριευόμεθα από το άγχος κυνηγώντας πολλά και πολλάκις περιττά πράγματα.

3. Μήπως και η στάση μας έναντι της Εκκλησίας θέλει αναθεώρηση ; Μήπως αρκούμεθα σε μια σχέση τυπική,που πολλές φορές καταντά τυπολατρική ; Όταν π.χ. μεταλαμβάνουμε ” για το καλό ” χωρίς την συναίσθηση, που πρέπει να μας συγκλονίζει ότι γινόμαστε ” σύσσωμοι και σύναιμοι” με τον Χριστό ;

Θα μπορούσαμε και μπορεί και καθένας μας να επισημάνει και άλλα σημεία της νοοτροπίας και της ζωής μας,που χρειάζονται αναθεώρηση , αλλαγή,δηλ. μετάνοια,ώστε με νέες δυνάμεις και ανανεωμένοι ψυχικά να προχωρήσουμε στον καινούργιο χρόνο,για να είναι πράγματι ευλογημένος.

Ακολούθησε προ της Απολύσεως Αρτοκλασία .

Στην Θ. Λειτουργία παρέστη ο Δήμαρχος Μοςχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου με Δ. Συμβούλους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ