Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:27

Κορωνείας: “Η αγάπη δεν είναι απλώς θεωρητική αρετή, είναι πράξη”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Πάντων Καλλιθέας την Κυριακή Η Λουκά ( 12 – 11ου τ.μ.) χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.

Στο κήρυγμά του πήρε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας.

Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο Σεβαςμιώτατος, την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου,που ακούσαμε σήμερα. Μέσα στην πολύ απλή αυτή διήγηση μας περιγράφει ο Χριστός- μας δίνει επαγωγικά- όλες τις παραμέτρους της αγάπης. Ας τις επισημάνουμε.

1. Μόλις ο Σαμαρείτης βλέπει στην άκρη του δρόμου τον πληγωμένο από τους ληστές άνθρωπο,σπεύδει κοντά του και με κάθε στοργή και φροντίδα τού περιποιείται τις πληγές. Να το πρώτο βασικό στοιχείο της αγάπης. Η φροντίδα. Γιατί η αγάπη δεν είναι απλώς θεωρητική αρετή. Είναι πράξη. Και η πράξη εκδηλώνεται με την φροντίδα .

2. Δεύτερο στοιχείο της αγάπης είναι η συναίσθηση ευθύνης, για ό,τι αγαπάμε. Ο Σαμαρείτης αισθάνεται υπεύθυνος για τον πληγωμένο. Μετά την φροντίδα δεν τον αφήνει εκεί,αλλά τον μεταφέρει σε ασφαλές κατάλυμα. Ο άνθρωπος της αγάπης δεν λέγει ” μήτι φύλαξ του αδελφού μου ειμί εγώ;” Η ζωή του αδελφού του,του συνανθρώπου του, τον αφορά και αισθάνεται συνυπεύθυνος γι ‘ αυτήν.

Η φροντίδα και η συναίσθηση ευθύνης όμως μπορεί,κάποτε,να κάνουν την αγάπη κτητική. Από αυτήν την εκτροπή μας προφυλάσσει :

3. Το τρίτο στοιχείο της αγάπης, που είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Κοιτάξτε τον Σαμαρείτη με πόσο σεβασμό βοηθεί τον πληγωμένο. Δεν τον ρωτά κάν ποιός είναι. Ούτε περιμένει καμμία ανταπόδοση. Τον ανεβάζει στο υποζύγιό του και πεζός αυτός τον μεταφέρει στο πανδοχείο. Σεβασμός σημαίνει να δεχόμαστε τον άλλο όπως είναι. Να σεβόμαςτε την ελευθερία του.Να βλέπουμε τί πραγματικά τον βοηθεί χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.

4. Κατανόηση είναι η τέταρτη παράμετρος της αγάπης. Η φροντίδα, η ευθύνη και ο σεβασμός του άλλου ανθρώπου θα προχωρούσαν στα τυφλά χωρίς την κατανόηση. Γι’ αυτό και ο Σαμαρείτης θα ξαναγυρίσει στο πανδοχείο όχι μόνο ,για να πληρώσει την τυχόν επιπλέον δαπάνη,αλλά και για να γνωρίσει,ίσως, τον αναίσθητο τώρα άνθρωπο,όταν συνέλθει. Η αγάπη δεν μένει στην επιφάνεια. Εισχωρεί στο βάθος.

Κατανοεί τον άλλο ” εκ των ένδον “. Τότε βλέπουμε όχι ό,τι μας χωρίζει, αλλά ό,τι μας ενώνει.

Φροντίδα,ευθύνη,σεβασμός,κατανόηση ειναι οι τέσσερις λέξεις – έννοιες, κλειδιά,για να ξεκλειδώσουμε το θησαυροφυλάκιο της αγάπης,που δεν χάνει ποτέ την αξία της γιατί
“ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ “.Τόνισε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ