Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 20:49

"Η ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ"

Κορίνθου: “Στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα γιατί τα σχολεία δεν έφεραν τα παιδιά να εκκλησιαστούν”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αρχιερατική θεία λειτουργία, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, προεξάρχοντος του επιχώριου μητροπολίτη Διονύσιου.

Παίρνοντας αφορμή από την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο μητροπολίτης Κορίνθου αναφερόμενος στο έργο τους, επεσήμανε πως, «η Εκκλησία μας εορτάζει τη σύναξή τους, προκειμένου να αποφύγει την μεταξύ τους σύγκριση και να δίνει παράδειγμα ενότητας, πίστεως αλλά και να αποδίδει την δέουσα αναγνώριση στην επιστήμη, αφού στα πρόσωπά τους δοξάζεται ταυτόχρονα ο Θεός, η πίστη και η επιστήμη».

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, «εμείς ως Έλληνες είμαστε ένα γένος δια του οποίου δοξάζεται ο αληθινός Θεός και ως εκ τούτου επιβάλλεται να γνωρίζουμε την αλήθεια περί του Θεού, των ανθρώπων και του κόσμου. Πολλοί προσπάθησαν στο διάβα των αιώνων να μας κατακτήσουν και να μας καταστήσουν αγράμματους και αδαείς, κυρίως θεολογικά, ωστόσο η ύπαρξη των σοφών πατέρων, δεν μας επέτρεψε να μείνουμε αγράμματοι, αστοιχείωτοι, άθεοι και απολίτιστοι».

Πρόσθεσε δε πως σήμερα στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας, «επιβάλλεται σε εμάς, να εντρυφούμε σε όσα εκείνοι μας δίδαξαν και με τον φωτισμό του αγίου πνεύματος, να καθιστάμεθα κι εμείς «σοφοί», προσλαμβάνοντας την ουσία των πραγμάτων, όντας σε θέση να κατανοούμε αυτά, που άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν ή εσκεμμένα αντικαθιστούν».

Αναφερόμενος ωστόσο σε πρόσκληση που έλαβε από συλλόγους της πόλης, ώστε να παρακολουθήσει εκδήλωση προς τιμή των Τριών Ιεραρχών, επεσήμανε με νόημα ότι, «η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο κατά τόπους επίσκοπός της, τιμούν τους διδασκάλους ιεράρχες εντός της Εκκλησίας, με την πανηγυρική θεία λειτουργία προς τιμήν τους, παρουσία κλήρου και λαού και ιδιαιτέρως δε της μαθητιώσας νεολαίας».

Παράλληλα, ο κ. Διονύσιος, υποστήριξε πως ο επίσκοπος και οι χριστιανοί, είναι ορθόδοξοι και όχι προτεστάντες, ώστε να πηγαίνουν στις αίθουσες να ακούσουν τον όποιο ομιλητή καλείται, από τον όποιο σύλλογο. «Οι ορθόδοξοι χριστιανοί, οφείλουν να πάνε πρώτα στην εκκλησία, να μετάσχουν των αχράντων μυστηρίων, να ακούσουν το ιερό κήρυγμα και αν θέλουν να μάθουν και να ακούσουν περισσότερα, να πάνε και στις αίθουσες, για να ακούσουν αυτούς που προσκαλεί ή το λιγότερο γνωρίζει ο επίσκοπος, ότι θα μιλήσουν».

Θα το πολεμήσω όπως οι πατέρες της Εκκλησίας πολέμησαν τις αιρέσεις

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, μπορούμε ως επίσημη εκκλησία να διαφωτίσουμε τα παιδιά μας, παρόλο που τώρα δεν είναι της μόδας να μιλάμε για πίστη, για θεό, για χριστό, ούτε στα σχολεία, ούτε στα σπίτια μας. «Για αυτό στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα, όχι τόσο γιατί τα σχολεία δεν έφεραν τα παιδιά να εκκλησιαστούν, όσο για αυτή την «προτεσταντική νοοτροπία», που τώρα τελευταία τείνει να υποκαταστήσει την εκκλησία με διάφορα προσχήματα και να πει ότι, μπορούμε εμείς καλύτερα να δώσουμε την αλήθεια της Ορθοδοξίας στον λαό, από τις αίθουσες. Αυτό με ανησυχεί και για αυτό λέω και δημόσια, ότι θα το πολεμήσω, όπως οι πατέρες της Εκκλησίας, πολέμησαν τις αιρέσεις», ξεκαθάρισε. 

Ο μητροπολίτης Κορίνθου, πριν ολοκλήρωση τις σκέψεις του, προέτρεψε τους πιστούς, να μάθουν τη ζωή και το έργο των μεγάλων αυτών αγίων προσωπικοτήτων και να ασχοληθούν με την πίστη μας. «Να ανανεωθούν πνευματικά, ώστε να έχουν πάντοτε την ευλογία του Θεού δια των πρεσβειών των αγίων Τριών Ιεραρχών και να μιμούνται το παράδειγμά τους σ᾿ όλη τους τη ζωή, για να είναι και παραδείγματα στα παιδιά τους», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ