Ο καθιερωμένος μέγας συνοδικός εσπερινός προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κορίνθου, τελέστηκε το απόγευμα στον ομώνυμο καθεδρικό ναό της πόλης.

Στον εσπερινό προεξήρχε ο ορισθείς από την Ιερά Σύνοδο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ως μοναδικός εκπρόσωπός της λόγω των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού, και συμμετείχαν ο οικείος μητροπολίτης Διονύσιος και ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης, επίσκοπος Κεγχρεών Αγάπιος.

Ο μητροπολίτης Κορίνθου, Διονύσιος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας τόσο των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών όσο και του κόσμου, που δήλωσαν και σ’ αυτά τα «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020», τα δυσκολότερα από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, την περίτρανη και αδιαμφισβήτητη αγάπη τους για τον Πολιούχο Απόστολο της Κορίνθου.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και το δέος του για την παρουσία του στο μέρος όπου διέμεινε και κήρυξε επί μακρόν ο Απόστολος Παύλος. Ακολούθως εξήρε τη σημαντικότητα της διαδοχής του Απ. Παύλου τόσο για τον Επίσκοπο όσο και για το Ποίμνιο της Κορινθιακής γης και έδωσε συγχαρητήρια σε Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Απ. Παύλος, τόνισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, κατέστη από διώκτης κήρυκας και «Σκεύος Εκλογής» και όλα αυτά χωρίς ποτέ να ζητήσει τίποτα. Εντελώς ανιδιοτελής, χωρίς ερωτήματα, χωρίς αμφιβολία, χωρίς αμφισβήτηση ή όρους αφιέρωσε τη ζωή του σε μία ολοκληρωτική προσφορά στον άνθρωπο και στο έργο του Θεού. Γιατί όποιος εμπιστεύεται, ελπίζει και ελπίζει σε κάτι ανώτερο από αυτόν. Είπε ο Απόστολος, 2000 χρόνια πριν, στους τότε αντιμαχόμενους Χριστιανούς και Εθνικούς ότι χωρίς θυσία και προσφορά στον συνάνθρωπο δεν υπάρχει ελευθερία, για την οποία μάχεστε. Και ήρθε η πανδημία για να επιβεβαιώσει πλήρως το λεχθέν του Απ. Παύλου. Δεν έχει σημασία τι σκέπτομαι εγώ για τον εαυτό μου, αλλά το πως εγώ θυσιάζομαι για τον άλλο. Το μήνυμα της θυσίας για την ανθρωπότητα από τον Παύλο ήρθε σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, γιατί ως Έλληνες θυσιάσαμε ακόμα και αυτά που θεωρούσαμε ως σήμερα αυτονόητα για το κοινωνικό σύνολο και το κοινωνικό καλό και μ’ αυτόν τον τρόπο κατέστημεν δια πρεσβειών του Αγίου πολίτες και συμπολίτες της Βασιλείας των Ουρανών.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.