Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 20:08

Κωνσταντινούπολη: Σε τζαμί μετατρέπεται ένας ακόμη βυζαντινός ναός

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακόμη ένας βυζαντινός ναός θα έχει την ίδια τύχη. Ο λόγος για τη Μονή της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο για 79 χρόνια.

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, στις 23 Φεβρουαρίου η Μονή της Χώρας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί, για την προσευχή της Παρασκευής.

Σημειωτέον πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε λάβει τη σχετική απόφαση το 2020, μαζί με την Αγία Σοφία, ωστόσο τα σχέδια «πάγωσαν» προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποια έργα αποκατάστασης.

Η εν λόγω εκκλησία, η οποία κατά πολλούς ιστορικούς αποτελούσε τον πιο σημαντικό ναό στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγία Σοφία, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια είχε γίνει μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ.

Ωστόσο, το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί. Ακολούθησε, το 2020, δημοσίευση του ΦΕΚ, με το οποίο αναμένετο να εφαρμοστεί η απόφαση και η Μονή της Χώρας, με τη δικαιοδοσία του μνημείου να περνά στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας

Τα έργα για τη Μονή της Χώρας

Σύμφωνα πάντα με τη Yeni Safak, «το ιστορικό τζαμί, επιπλωμένο με ειδικά σχεδιασμένα κόκκινα χαλιά, προγραμματίζεται να ανοίξει για προσκύνηση την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου». Γίνεται γνωστό δε, ότι «τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στο ιστορικό τζαμί διατηρήθηκαν κατά την αναστήλωση και θα είναι επισκέψιμα».

Η τουρκική εφημερίδα, μάλιστα, παρουσιάζει σχετικές φωτογραφίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Μονής, ενώ κάνει μνεία στην αρχιτεκτονική της.Σημειώνεται πως η Μονή της Χώρας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από τη βυζαντινή πύλη της Αδριανούπολης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ