Κυριακή 28 Μαΐου 2023 | 16:01

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

Κιλκισίου: “Σαν ιερείς οφείλουμε να είμαστε αποδέκτες της ελευθερίας των ανθρώπων” (Βίντεο)

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Δεν υπολόγισα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έρθω στο Κιλκίς για να εγκατασταθώ και μάλιστα ως μητροπολίτης. Ήταν κάτι ξαφνικό, αφού ήρθα μέσα από συγκυρίες και καταστάσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν κατά τα ανθρώπινα, μετά την εκδημία του προκατόχου μου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Κιλκισίου Βαρθολομαίος, στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε στις «ειδήσεις», μετά και την εκλογή του ως μητροπολίτης.

Όποιος θέλει να γίνει ιερέας ας έλθει να το συζητήσουμε

Για τα κενά ωστόσο που υπάρχουν στη μητροπολιτική του περιφέρεια, ο ιεράρχης ανέφερε πως η καλύτερη προοπτική είναι, η κάθε κοινότητα και το κάθε χωριό, να μπορέσει να έχει τον δικό του παπά.

«Το έχω κάνει προσκλητήριο κιόλας αυτό στον ενθρονιστήριο λόγο μου. Άνθρωποι οι οποίοι είναι συνταξιούχοι, δεδομένου του ότι τώρα δεν μπορούμε να διορίσουμε έναν κληρικό ή που εργάζονται σε μία εργασία που είναι συμβατή με την ιερωσύνη, να προχωρήσουν στο βήμα αυτό, ώστε να γευτούν την ευλογία και την χαρά της ιερωσύνης. Να μπορέσουν να προσφέρουν στην ψυχή τους και στις ψυχές των άλλων ανθρώπων τον Χριστό, με τον τρόπο της ιερωσύνης. Να ιερουργήσουν το μυστήριο της αγάπης του Χριστού, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εγώ, είμαι ανοιχτός και καλώ όποιον διαθέτει τις πνευματικές προϋποθέσεις και θέλει να γίνει ιερέας, ας έλθει να το συζητήσουμε».

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα του ποιμνίου μας

Ως προς το χάσμα των διαφορετικών απόψεων που υπάρχει μέσα τους κόλπους της Εκκλησίας για το θέμα της πανδημίας.

«Ένας ιερέας, οφείλει να ενώνει και μέσα σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε, του πειρασμού αυτής της ασθένειας, εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και να είμαστε εγγυητές της ενότητας του ποιμνίου μας», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι, ούτως ώστε η πίστη μας, να είναι ένα ολοκαύτωμα προσευχής για τους ανθρώπους. «Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει στη ζωή του, αν θα πάει δεξιά ή αν θα πάει αριστερά, στο δρόμο της πορείας του. Για αυτό υπάρχει η λογική που μας την προσφέρει ο ίδιος ο Θεός και υπάρχει και η συμπεριφορά, η οποία ενισχύει την συνοχή και την ενότητα του κοινωνικού συνόλου. Εμείς θα πρέπει να παραμένουμε εγγυητές αυτής της ενότητας με τον Θεό και με τους ανθρώπους. Δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να την διασπάσουμε», επεσήμανε.

Ο εμβολιασμός είναι προσωπικό θέμα του καθενός

Με αφορμή τη διχογνωμία που υπάρχει στο θέμα του εμβολιασμού, ο μητροπολίτης Κιλκισίου ξεκαθάρισε πως, δεν επιτρέπεται κάνεις να μιλά ενθαρρυντικά ή αποθαρρυντικά για το θέμα του εμβολίου.

«Αυτό είναι προσωπικό θέμα του καθενός και πρέπει να το επιλέξει με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού του. Όλοι οφείλουμε να έχουμε τον προσωπικό μας γιατρό που ξέρει πως συμπεριφέρεται ο οργανισμός μας και ξέρει ποιες είναι οι ανάγκες του. Εμείς σαν ιερείς οφείλουμε να είμαστε αποδέκτες της ελευθερίας των ανθρώπων. Θα πρέπει να είμαστε στη θέση μας. Δηλαδή σε θέση προσευχής και ετοιμότητας, για να διασφαλίσουμε την ενότητά μας. Γιατί μέσα από την προσευχή καταλαγιάζει ο νους, οι εντάσεις και δίνεται μία καθαρότητα και μία πνευματική διαύγεια, ώστε οι επιλογές να είναι καθαρές στο όνομα του Χριστού».

Όλοι είμαστε σε μία πορεία αγωνιστική

Απαντώντας στο ερώτημα ποιος είναι ο καλός χριστιανός, ο μητροπολίτης σημείωσε πως είναι αυτός που αγωνίζεται με συνέπεια, να εφαρμόζει αυτά που πιστεύει.

«Δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά δεν είναι και δύσκολο. Τα όμορφα πράγματα στη ζωή έχουν και δυσκολία αλλά από εμάς εξαρτάται, αν θέλουμε την ομορφιά στη ζωή μας. Είναι ένας ωραίος κόπος που τον οφείλουμε στον εαυτό μας. Αν μας αρέσει λοιπόν η ομορφιά, αυτός είναι ο χριστιανός, αφού όλοι μας είμαστε μέσα σε μία πορεία αγωνιστική», κατέληξε.

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ