Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 | 4:03

ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΑΡΙΑ

Κηφισίας: Ας ευχαριστήσουμε το Θεό που μας αξίωσε να αντικρίσουμε και πάλι την ανατολή του νέου χρόνου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με κατάνυξη και ευλάβεια εορτάστηκε και φέτος στην ιερά μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ Όρους Αμώμων Νέας Μάκρης Αττικής, η εορτή της ευρέσεως των ιερών λειψάνων του αγίου Εφραίμ του νέου, από τη μακαριστή γερόντισσα και πρώτη ηγουμένη Μακαρία.

Της θείας λειτουργίας, προεξήρχε ο μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από ιερείς της μητρόπολης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Ντέτσικας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε με συντομία στο βίο του αγίου, σημείωσε τον θαυμαστό τρόπο της ανακομιδής του λειψάνου από την γερόντισσα Μακαρία στις 3 Ιανουαρίου 1950. Επιπλέον, στάθηκε στην αναγνώριση της αγιότητος του αγίου Εφραίμ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ παράλληλα με αφορμή του θαυμαστού γεγονότος της ευρέσεως του ιερού λειψάνου, έγινε λόγος για την ορθόδοξο παράδοση της τιμής των λειψάνων.

«Το χαριτόβρυτο άγιο λείψανο και ο τάφος του αγίου δεν είναι μακάβριο θέαμα, αλλά πηγή μακάριας ελπίδος. Μιας ελπίδος που μας βεβαιώνει ότι η αγιαστική άκτιστος ενέργεια του αγίου πνεύματος που πλουσίως εκχέεται από τα αγιάσματα αυτά, θα μας σκεπάσει και θα μας φυλάξει από πάντα πειρασμικόν φόβο θανάτου και θα κινήσει τις ψυχές μας προς επιπόθησι της ερασμίας ζωής των αγίων πάντων και του σήμερον τιμωμένου, αγιάζοντος και θεραπεύοντος τα ασθενήματα των ψυχών και των σωμάτων μας αγίου ενδόξου και θαυματουργού οσιομάρτυρος Εφραίμ», τόνισε μεταξύ άλλων ο π. Αθανάσιος.

Πρόσθεσε δε πως εν μέσω ευρισκόμενοι της συνεχιζομένης πανδημίας προστρέχουμε στα αγιάσματα της Αγίας μας Εκκλησίας με πόθο και πίστη. «Προστρέχουμε στο υπερφυές μυστήριον της θείας κοινωνίας του πραγματικού Σώματος και Αίματος του Χριστού. Προστρέχουμε στο μυστήριο του αγίου ευχελαίου εις ίασιν ψυχής και σώματος. Λαμβάνουμε με πίστη τον μεγάλο αγιασμό διά του οποίου νόσοι φυγαδεύονται. Με πόθο και πόνο ψυχής αναζητούμε την ευλογία της ιερατικής χειρός και καταφιλούμε εκ καρδίας τις αγιώτατες εικόνες και τα ιερώτατα άγια λείψανα», κατέληξε ο αρχιερατικός επίτροπος Εκάλης.

Ακολούθησε, η τέλεση του μνημοσύνου για την ανάπαυση της ψυχής της αείμνηστης πρώτης καθηγουμένης και κτητόρισσας της μονής, μοναχής Μακαρίας Δεσύπρη. Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, με την συμμετοχή και της γυναικείας μοναχικής αδελφότητος προς το παρεκκλήσιο της ευρέσεως, το οποίο βρίσκεται εντός του καθολικού της μονής, όπου αναπέμφθηκαν δεήσεις υπέρ της αδελφότητος, των ευλαβών προσκυνητών, των ασθενούντων από της λοιμικής ασθενείας του κορονοϊού και ταχείας απαλλάγης από της πανδημίας.

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος από τη μεριά του, αφού ευχήθηκε σε όλους το νέο έτος να είναι ευλογημένο, ειρηνικό, γεμάτο πνευματικούς καρπούς, επεσήμανε ότι νέο έτος, σημαίνει «νέα πίστωση χρόνου, θείο δώρο και παράταση ζωής», ενώ κατέληξε λέγοντας, «ας ευχαριστήσουμε το Θεό που μας αξίωσε να αντικρίσουμε και πάλι την ανατολή του νέου χρόνου».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ