Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, διά του οποίο έσωσε την Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου 1716 από την πολιορκία των Τούρκων.

Όπως είχε ανακοινώσει η μητρόπολη ο φετινός εορτασμός τροποποιείται λόγω της ασθένειας του κορονοϊού, για αυτό και εντός του ναού θα υπάρξει ο συγκεκριμένος αριθμός πιστών που προβλέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις, ενώ οι πιστοί θα πρέπει να φορούνε μάσκα. Επίσης η καθιερωμένη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου θα πραγματοποιηθεί μόνο εντός του προσκηνύματος.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ενώ συγχοροστάτησαν οι μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την απλότητα, την αγάπη, το ήθος, την πίστη του Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς επίσης και να αντισταθούν στον απειλούμενη αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας μας, την οποία απεργάζονται ιδεολογίες χωρίς Θεό, που ενώ είναι μειοψηφία θορυβούν και ζητούν να αποκοπούμε από τις πνευματικές μας ρίζες. Όπως είπε “Ο Άγιος Σπυρίδων μας δείχνει την αυθεντικότητα του ορθόδοξου ήθους και της παράδοσης, που καλούμαστε να διακρατήσουμε στους δύσκολους καιρούς μας”.

Προσφωνώντας τους δύο μητροπολίτες ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι κάθε χρόνο το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος έφερνε στην Κέρκυρα πλήθος προσκυνητών. Φέτος ακόμη κι αν ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε αυτό να συμβεί, εντούτοις ο Άγιος είναι στις καρδιές όλων των πιστών και μπορεί να δώσει την πνευματική δύναμη και να άρει την πολιορκία της ζωής μας από αλλότριες ιδέες.

Ετικέτες: