Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 | 18:40

ΚΕΡΚΥΡΑ: Πυρά βουλευτών κατά μητροπολίτη…με φόντο τον Άγιο Σπυρίδωνα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Σφοδρές αντιδράσεις στους βουλευτές του νησιού έχει προκαλέσει η απόφαση του μητροπολίτη Κερκύρας να προχωρήσει σε τριημερη διαμαρτυρία, χτυπώντας πένθιμα τις καμπάνες των ναών κατά την διάρκεια της εορτής του πολιούχου αγίου Σπυρίδωνα.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα, και οι τρεις βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους, λέγοντας ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης η αλληλεγγύη στον ανθρώπινο πόνο και η συμπαράσταση στις δυσκολίες που αντιμετώπιζουν είναι μια χριστιανική πράξη.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Γκίκας μιλώντας στο Corfutvnews επεσήμανε: «Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για κλειστές εκκλησίες μετά από εισήγηση της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας επειδή έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα και μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Δεν το έκανε για να «βλάψει» την Εκκλησία, ούτε να την υποβάλλει σε «διωγμό». Είναι μέτρο απολύτως προσωρινό”, ενώ τόνισε ότι “το να προσομοιάζεται η κυβέρνηση με την δικτατορία του Χότζα στην Αλβανία, τέτοιες δηλώσεις αδικούν την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά αδικούν πρωτίστως την Ιερά Μητρόπολή μας».

Ο Βουλευτής Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, τόνισε «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου καθημερινά μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας μάχεται για να κρατηθεί στη ζωή στις εντατικές και τα νοσοκομεία της χώρας. Είναι λυπηρό που φθάσαμε στο σημείο ως πολιτεία να παίρνουμε γενικές απαγορευτικές διατάξεις ακόμα και για τις λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, λυπηρό αλλά αναγκαίο. Γίνεται κατανοητή η δυσαρέσκεια του Μητροπολίτη μας και της τοπικής Εκκλησίας, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λογικές οι οποίες επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα των ημερών. Ας πρυτανεύσει η λογική και όχι η δυσαρέσκεια στις αποφάσεις όλων μας, η ελπίδα και όχι η θλίψη. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αυλωνίτης χαρακτηρίζει διχαστικές τις ενέργειες του μητροπολίτη Νεκτάριου, τονίζοντας ότι Δεν είναι καιρός όμως ούτε να αποδείξουμε τα χριστιανικά μας αισθήματα σε ένα πλειστηριασμό πίστης και αφοσίωσης,

“Με εντυπωσιάζει αρνητικά  ως πολίτη και ως βουλευτή αυτού του τόπου το διχαστικό αποτέλεσμα των επιλογών του Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφάσεων κατά το εορταστικό τριήμερο του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος. Με εντυπωσιάζει δυσάρεστα και η επιλογή  του να κηρύξει εν διωγμώ την τοπική μας Εκκλησία καθώς και η εντολή να κτυπούν πένθιμα  οι καμπάνες επί τριήμερον. 

Η  υγειονομική πανδημία, αγαπητοί συμπολίτες μου,  αγγίζει πλέον κάθε ελληνική οικογένεια. Πόσο μάλλον, όταν από αυτή θρηνεί συνολικά η χώρα μας τα περισσότερα ανθρώπινα θύματα, από τον καιρό που σίγησε και η τελευταία κάνη όπλου. Κανείς δεν αμφιβάλλει  ότι το θέμα της πίστης του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας είναι ιδιαίτερο αφού αφορά στην παράδοση μας, αφού εμπλέκει ως σύνθετο ζήτημα την ανθρώπινη ψυχολογία και στάση ζωής, αλλά και συνδέεται από όλους και με την πνευματική και πολιτισμική συνοχή της Ελλάδας.

Δεν είναι καιρός όμως ούτε να αποδείξουμε τα χριστιανικά μας αισθήματα σε ένα πλειστηριασμό πίστης και αφοσίωσης, ούτε να διεγείρουμε ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές που ενδεχομένως να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.

Η αλληλεγγύη στον ανθρώπινο πόνο και η συμπαράσταση στις δυσκολίες που συναντούν με τα αυξημένα μέτρα προστασίας τη δημόσιας υγείας όλων μας είναι κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία μας  ΘΕΑΡΕΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ που μπορεί και πρέπει να συμπαρασύρει σε ανάλογα συναισθήματα τους κατοίκους του νησιού μας.

Θα πρέπει να κατανοήσει ο Μητροπολίτης  ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο  και οι ιερείς και γενικά η Εκκλησία δεν λειτουργούν  έξω και πέραν του θεσμικού  πλαισίου  που χαράζει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  έστω και αν το πλαίσιο αυτό κρίνεται, κατακρίνεται ή εμπεριέχει αντιφάσεις.

Δεν με ενδιαφέρουν οι προσωπικές επιλογές των ιεραρχών …Με ενδιαφέρει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιλογή θεσμικά και επιστημονικά αυτών των επιλογών που θα προστατεύουν εν τω συνόλω  τη πατρίδα μας, όλους τους πολίτες της,  ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Και αυτές τις επιλογές , συμφωνούντες η διαφωνούντες, θα πρέπει να τις τηρήσουμε ΟΛΟΙ.   Ας σμιλέψουμε την πολυπόθητη ενότητα στον τόπο μας κι ας ενώσουμε με ομοψυχία τις δυνάμεις μας στον αγώνα που δίνουν οι πολίτες για την ημέρα εκείνη που δεν θα μας απειλεί ο κορωνοϊός. Θαρρώ πως δεν υπάρχει τούτη την ώρα πιο όμορφη, πιο αισιόδοξη, πιο ιδανική προσφορά αγάπης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Άμεση ήταν η απάντηση του μητροπολίτη Κερκύρας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Αυλωνίτη, λέγοντας ότι “Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, την οποία προφανώς και αντιμετωπίζει ως συμβολική ή φολκλορική”, ενώ τονίζει ότι δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις κανενός που δεν σέβεται τις τοπικές παραδόσεις.

Αν την ειρηνική διαμαρτυρία που εκφράζει η Εκκλησία της Κέρκυρας για την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να σεβαστεί την κερκυραϊκή παράδοση και μάλιστα με τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η Ιερά Μητρόπολις πρότεινε, αποτυπώνοντας  το αίσθημα του λαού, ο κ. Βουλευτής δεν μπορεί να την κατανοήσει, λυπούμαστε, αλλά “δεν θα συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις του”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ