Σάββατο 1 Απριλίου 2023 | 16:16

Καθαρά Δευτέρα στον ναό: Όταν η κατάνυξη συνδυάζεται με την παράδοση!

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Την ευκαιρία να βιώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα που έχει για την Εκκλησία η Καθαρά Δευτέρα αλλά και να τηρήσουν το έθιμο της ημέρας, τα Κούλουμα, έδωσε και φέτος στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η ενορία της αγίας Κυριακής στη Φιλυριά Γουμένισσας.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια, την Καθαρά Δευτέρα, η μικρή αυτή ενορία γίνεται πόλος έλξης προσκυνητών από την οικεία μητρόπολη αλλά και από τη Θεσσαλονίκη. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας τελείται στον ναό η ακολουθία του όρθρου, των ωρών και του εσπερινού, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, διαβάζονται λόγοι Πατέρων της Εκκλησίας που αφορούν στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη νηστεία ενώ ακολουθεί επίκαιρη ομιλία καθώς και δεξίωση με νηστίσιμα εδέσματα.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Καθαρά Δευτέρα στον ναό: Όταν η κατάνυξη συνδυάζεται με την παράδοση!

Έτσι, από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της ενορίας αλλά και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν στον ναό για να ξεκινήσουν τη νηστεία και το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τις ευχές της Εκκλησίας.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο θεολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος μίλησε στο εκκλησίασμα για τις δύο λέξεις που επαναλαμβάνονται συχνά στις ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την μετάνοια και τη νηστεία.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Καθαρά Δευτέρα στον ναό: Όταν η κατάνυξη συνδυάζεται με την παράδοση!

“Η μετάνοια είναι ελπίδα ότι ο Θεός είναι πατέρας γεμάτος στοργή και μας δέχεται με ανοιχτές αγκάλες όπως τον άσωτο υιό. Η μετάνοια είναι γνώση. Όχι γνώση επιστημονική αλλά γνώση του εαυτού μας, συναίσθηση και αυτομεμψία”, εξήγησε.

Ως προς τη νηστεία, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι “πρέπει να δηλώνει την πείνα μας για τον Θεό και τη δίψα της καρδιάς μας για τον λόγο Του. Νηστεία χωρίς πείνα και χωρίς προσευχή δεν είναι νηστεία”.

Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι “ο ίδιος ο Χριστός ήταν ο εμπνευστής της Σαρακοστής καθώς για σαράντα μερόνυχτα νήστεψε χωρίς να φάει καθόλου” και πρόσθεσε πως “η νηστεία αποδεικνύει ότι η ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάται μονάχα από το ψωμί που θα φάει αλλά και από κάθε λόγο του Θεού”.

“Πνευματικό συλλαλητήριο η Καθαρά Δευτέρα”

Ο εφημέριος του ναού π. Σταύρος Καρεκλάς, κατά την απόλυση, παραλλήλισε τη σημερινή ακολουθία με ένα συλλαλητήριο. “Συναχθήκαμε εδώ αυτοβούλως για να πραγματοποιήσουμε ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την απώλεια της πατρίδας μας. Όχι της επίγειας αλλά της επουράνιας, της απώλειας του Παραδείσου, καθώς η Εκκλησία έχει ορίσει τη χθεσινή Κυριακή ως ημέρα μνήμης της εκδίωξης των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο”, είπε χαρακτηριστικά.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Καθαρά Δευτέρα στον ναό: Όταν η κατάνυξη συνδυάζεται με την παράδοση!

“Όπως κάθε συλλαλητήριο έχει τα συνθήματά του, το σύνθημα του δικού μας πνευματικού συλλαλητηρίου δεν είναι άλλο από το Κύριε Ελέησον που ακούστηκε πάρα πολλές φορές κατά τη σημερινή ακολουθία”, συμπλήρωσε ο π. Σταύρος. Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους για τη στήριξή τους στις δραστηριότητες της ενορίας.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα νηστίσιμα κεράσματα που προσφέρει κάθε χρόνο η ενορία της αγίας Κυριακής και να εορτάσουν τα καθιερωμένα Κούλουμα στον προαύλιο χώρο του ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ