Με απόλυτο τρόπο καταδίκασαν την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος και της Εβραϊκής Συναγωγής στην Λάρισα, τόσο ο επιχώριος μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος όσο και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Ο μητροπολίτης Ιερώνυμος κάνει λόγο για απαράδεκτο συμβάν το οποίο καταδικάζει “όσο και κάθε μορφής ενέργειες που προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα και επιδιώκουν την αντιπαράθεση μεταξύ Θρησκειών”.

Στην δήλωση του ο κ. Ιερώνυμος υπενθυμίζει πως: ” Ειδικά στη Λάρισα, η μακραίωνη συμπόρευση και αλληλεγγύη Ορθοδόξων και Ισραηλιτών σε καιρούς ειρήνης και στις κοινές ιστορικές περιπέτειες, μάλιστα δε κατά την γερμανική κατοχή οπότε με διάφορους τρόπους ο πληθυσμός της περιοχής μας έσπευσε να προστατεύσει και να βοηθήσει τους συμπολίτες μας Ισραηλίτες, έχουν χαλκεύσει ακατάλυτους δεσμούς, τους οποίους δεν μπορεί να διασαλεύσει η μεμονωμένη ενέργεια ενός άγνωστου στην πόλη μας και οπωσδήποτε άσχετου με την τοπική μας Εκκλησία. Προσευχόμαστε να κατανοήσουν οι άνθρωποι ότι με τέτοια περιστατικά βεβήλωσης και ιεροσυλίας, αναιρείται το μήνυμα του Ευαγγελίου της αγάπης και η ειρήνη του Θεού στη γη”.

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: ΔΙΠΛΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Γ.Γ. Θρησκευμάτων ο οποίος κάνει λόγο για διπλή βεβήλωση αφού εκτός από τον χώρο ο οποίος βεβηλώθηκε υπήρξε αντίστοιχη βεβήλωση και του Σταυρού ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως μέσο βεβήλωσης της Συναγωγής.

Γράφει χαρακτηριστικά: Η βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος και της Συναγωγής στη Λάρισα είναι ασφαλώς μια καταδικαστέα πράξη. Είναι εξαιρετικά θετικό γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ότι βρήκε τον αυτουργό. Είναι, όμως, ιδιαίτερα λυπηρό ότι ο δράστης χρησιμοποίησε το ιερό σύμβολο του Σταυρού για να βεβηλώσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος και την Συναγωγή. Πρόκειται ουσιαστικά για διπλή βεβήλωση, εξ ου και είναι άκρως ενθαρρυντικό ότι η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου καταδίκασε με τον πιο σαφή τρόπο αυτή την ειδεχθή πράξη. Το θρησκευτικό μίσος δεν έχει καμία θέση σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.”

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: