Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 4:02

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΑΓΙΟ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ

Καστορίας: “Ζούμε σε μία εποχή εικονορύπανσης που κρατάει το νου μας δέσμιο και σκλαβωμένο”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Με αρχιερατικό συλλείτουργο κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί οι εορτασμοί για τον πολιούχο της Καλαμπάκας Άγιο Βησσαρίωνα ενώ την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο αρχιερατικός εσπερινός και η πάνδημη λιτανεία της κάρας του αγίου.

Της θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Πλάτων, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο οικείος μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ο μητροπολίτης Καστορίας, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Σταγών για την πρόσκληση παίρνοντας αφορμή από τον τιμώμενο άγιο σημείωσε πως «αυτή η φωτιά που είχε μέσα του δηλαδή της αγάπης του Θεού τον έσπρωχνε να υπηρετεί και να θεραπεύει με έργο και με λόγο σωματικά και ψυχικά τους φτωχούς της μητροπόλεώς του. Αυτό τον έκανε να υπομένει και τα βάσανα της ποιμαντορίας του εκεί όπου τον όρισε η εκκλησία και συγχρόνως έγινε κοινωνικός εργάτης αφού τόσο πολύ κενώθηκε και έγινε υπηρέτης του λαού».

Όπως τόνισε μάλιστα, ο άγιος Βησσαρίων δεν ήταν μόνο άγιος της επαρχίας του αλλά υπήρξε ένας εθνικός ήρωας. «Ήταν διδάσκαλος και στύλος του γένους στον οποίο οφείλουμε πολλά και ως νεοελληνικό κράτος, αφού αυτοί οι ησυχαστές πατέρες ήταν που κράτησαν το γένος και την πίστη ζωντανή και εκείνοι που γέννησαν τους νεομάρτυρες», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως ένας παράγοντας που διασώθηκε το γένος και δεν μουσουλμανοποιηθήκαμε ήταν οι νεομάρτυρες, «οι οποίοι μαθήτευσαν σε τέτοιους ησυχαστές διδασκάλους που ποίμαιναν τον λαό του Θεού σε εκείνα τα σκοτεινά χρόνια».

Επεσήμανε δε πως μετά την ησυχαστική του ζωή, την ποιμαντική του δράση και την κοινωνική του εργασία ήρθε η επιβεβαίωση του Θεού. «Ήρθε η αγιότητα να δημοσιευθεί και να λάμψουν τα λείψανά του και να θαυματουργεί γιατί στη σημερινή μας εποχή χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους ησυχαστές, αφού ο ησυχασμός είναι η μέθοδος γνώσεως του Θεού και χρειάζεται γιατί η εποχή μας είναι εποχή διάσπασης του εσωτερικού του ανθρώπου».

Ο μητροπολίτης Καστορίας κατέληξε ωστόσο με τη διαπίστωση πως «χρειαζόμαστε αυτή τη ζωή της εσωτερικής ελευθερίας, δηλαδή της αγάπης και του έρωτα στο Θεό, αφού είμαστε διασπασμένοι και ζούμε σε μία εποχή ηχορύπανσης και κυρίως εικονορύπανσης που κρατάει το νου μας σκλαβωμένο και δέσμιο στην προκρούστεια και παράλογη λογική και στις αχαλίνωτες αισθήσεις».

Από τη μεριά του ο μητροπολίτης Σταγών ευχαρίστησε θερμά τους αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και τίμησαν με την παρουσία τους την πανήγυρη αλλά και τους παρισταμένους εκπροσώπους φορέων και αρχών, καθώς  και τους πιστούς που προσήλθαν ώστε να συνεορτάσουν όλοι μαζί τη μνήμη του πολιούχου αγίου.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ