Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:53

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ Α΄ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Καστοριά: Eπιστημονική ημερίδα με θέμα «εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης και οι θρησκευτικές μειονότητες»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Καστοριά η επιστημονική ημερίδα με θέμα «εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923-2023) και οι θρησκευτικές μειονότητες».

Στην Α΄ Συνεδρία ομιλητής ήταν ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Συνθήκη της Λωζάννης και οι θρησκευτικές μειονότητες». Χαιρετισμούς στην ημερίδα έστειλαν ο  Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.

Παρόντες στην έναρξη των εργασιών, ήταν οι μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Σερβίων κ. Παύλος και Γρεβενών κ. Δαβίδ, καθώς και πλήθος από τοπικούς εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και της αυτοδιοίκησης.

Στην εσπερινή συνεδρία ομιλητές ήταν ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η χριστιανική Ρωμανία, ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και η Συνθήκη της Λωζάνης», ο καθηγητής της Θεολογική Σχολής Α.Π.Θ κ. Νικόλαος Μαγγιώρος, ο οποίος ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η Συνθήκη της Λωζάννης και θρησκευτική εκπαίδευση στη Δυτική Θράκη» και ο Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ο οποίος ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Δύο θρησκευτικές μειονότητες, η ρωμέικη στην Πόλη και η μουσουλμανική στη Δυτική Θράκη μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος έκλεισε την ημερίδα διατυπώνοντας τα πρώτα συμπεράσματά της τα οποία όπως τόνισε θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τους εισηγητές και την επιτροπή διοργάνωσης και θα δημοσιευθούν μαζί με τις εισηγήσεις. Χαρακτήρισε την ημερίδα ως μάθημα αυτοσυνειδησίας από απόψεως ιστορικής, θεολογικής και νομικής διεθνούς δικαίου, κάτι πολύ σημαντικό αφού η θεολογία συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία.

Ο κ. Καλλίνικος προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο μια εικόνα του Χριστού (Βηθλεεμίτη) αντίγραφο παλαιάς εικόνας που φυλάσσεται στο μητροπολιτικό μέγαρο, έργο του Αγιογράφου Φράγκου Κατελάνου. Στην σύζυγο του Προέδρου χάρισε ένα πίνακα που απεικονίζει την εκκλησία της Παναγίας Κουμπελίδικης, έργο Καστοριανής ζωγράφου.  

Φώτο: Ι.Μ. Καστορίας

Τα Α΄ Καραβαγγέλεια που διοργανώνει η μητρόπολη Καστορίας θα συνεχιστούν με το αρχιερατικό συλλείτουργο και το μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη, καθώς και όλων των αειμνήστων μητροπολιτών Καστορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ