ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης  Στην αποϊεροποίηση της θείας κοινωνίας αναφέρθηκε σήμερα το απόγευμα από την Λαμία ο μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος.

“Η κοινωνία σήμερα αγωνιά να απαξιώσει ακόμη και τη θεία ευχαριστία”, ανέφερε ο κ. Γεώργιος που μαζί με τον επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο και τον οικείο μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών συμμετείχαν στον πανηγυρικό εσπερινό για την εορτή του πολιούχου της πόλης ευαγγελιστή Λουκά του Ιατρού και πρόσθεσε πως “ο άνθρωπος σήμερα δεν προτιμά την αλήθεια άλλα θέλει ευκολότερα το ψέμα για αυτό βρισκόμαστε σε μια κοινωνία συγχύσεως και αποπροσανατολισμού”.

Επιδιώκοντας να κατανοήσουν οι πιστοί πως μπορούν να αντισταθούν σε όλες αυτές τις προκλήσεις, ο μητροπολίτης Καρπενησίου υπογράμμισε πως “εμείς οι λίγοι πιστοί που μείναμε σε αυτόν τον αγώνα, καλούμαστε να αποδείξουμε με τη ζωή μας πως υπάρχει ο Χριστός, υπάρχει η Παναγία και οι άγιοί μας και βρίσκονται ανάμεσά μας. Είναι οι προστάτες μας και δεν μας έχουν εγκαταλείψει” και συμπλήρωσε πως “αν και εμείς απογοητευτούμε και απελπιστούμε από τα όποια προβλήματα, αυτό τότε δείχνει ότι μέσα μας δεν υπάρχει η πίστη και η ελπίδα”.

Προσπαθώντας να επαναφέρει τους χριστιανούς στο δρόμο του Θεού, ο κ. Γεώργιος επεσήμανε πως “σήμερα ο ευαγγελιστής Λουκάς μαζί με τους άλλους αγίους έρχονται να μας προτρέψουν να επανέλθουμε σε δρόμους οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια”, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως “θα πρέπει να αγωνιστούμε για να αποκτήσουμε πίστη, μετάνοια, μακροθυμία, πραότητα, γαλήνη, συγχωρητικότητα και όλες εκείνες τις αρετές, οι οποίες κόσμησαν και κοσμούν τους αγίους της εκκλησίας μας”.

Από τον νέο ιερό ναό Ευαγγελιστού Λουκά, ο μητροπολίτης Καρπενησίου θέλοντας να αναφερθεί στην ανευθυνότητα του σημερινού ανθρώπου, τόνισε πως “το μόνο που ξέρουμε στις μέρες μας είναι να μεταφέρουμε τις ευθύνες στους άλλους. Δεν σκεφτόμαστε ποτέ που ευθυνόμαστε και εμείς οι ίδιοι ώστε να διορθώσουμε και να αποκαταστήσουμε το λάθος μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, διευκρινίζοντας πως “για να επιτρέψει ο Κύριος αυτή τη δοκιμασία δεν φταίνε μόνο κάποιοι άλλοι, αλλά φταίμε και εμείς”.

Προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τι ακριβώς βιώνουν οι χριστιανοί μέσα τους όταν προσκυνούν τα λείψανα και τις εικόνες των αγίων, ο κ. Γεώργιος σημείωσε πως “αισθάνονται τις δωρεές και τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος από την ευλογία αυτή που μόνο τα λείψανα των αγίων μας έχουν”.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Καρπενησίου υπογράμμισε πως “έρχεται να μας προτρέψει σε αυτοέλεγχο και αυτοκριτική αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρούμε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης, ώστε να ζητήσουμε συγγνώμη από το Χριστό και να τον παρακαλέσουμε να μας απαλλάξει από όλα αυτά τα προβλήματα που μας ταλανίζουν”.

Κλείνοντας, ο κ. Γεώργιος αφού ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του, κατέληξε ευχόμενος “κάθε γιορτή της εκκλησίας μας να γίνει για τον καθένα ξεχωριστά μια αφορμή προβληματισμού και διόρθωσης, ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να έρθουμε πιο κοντά στο συνάνθρωπο και τον Θεό”.

Να αναφερθεί ότι είχε προηγηθεί η υποδοχή από τεμάχιο της τιμίας χειρός του ευαγγελιστή Λουκά το οποίο εκόμισε ο κ. Γεώργιος από τη μητρόπολη Καρπενησίου και θα παραμείνει ως μόνιμη ευλογία στην πόλη της Λαμίας.

Ετικέτες: