Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 6:58

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα με θέμα “Μετέωρα και Επανάσταση του 1821”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Με την παρουσία πλήθος κόσμου και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Καλαμπάκα η επιστημονική ημερίδα με θέμα “Μετέωρα και Επανάσταση του 1821. Μαρτυρίες από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας”.

Η ημερίδα, που αποτελούνταν από δυο ενδιαφέρουσες συνεδρίες και έλαβε χώρα στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καλαμπάκας, ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Μετεώρων κ. Θεόδωρου Αλέκου και έληξε με την ομιλία του μητροπολίτη Σταγών κ. Θεοκλήτου.

Συγκεκριμένα στην πρώτη συνεδρία προήδρευσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο φιλόλογος κ. Σπυρίδων Βλιώρας με θέμα, “η Καλαμπάκα και η ευρύτερη περιοχή της προεπαναστατικά και μέχρι τη δημιουργία του πρώτου ελευθέρου Ελληνικού κράτους”. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο φιλόλογος κ. Θεόδωρος Νημάς όπου ανέπτυξε το θέμα, “η συμμετοχή των Βλαχαβαίων στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους”. Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με τον Δρ. βυζαντινής φιλολογίας κ. Χαράλαμπο Στερπούλη ο οποίος ανέπτυξε το θέμα, “Κωνσταντίνος ιερεύς – Αθανάσιος – Πολυζώης. Οι τρεις άγνωστοι Νεομάρτυρες της μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων (β’ μισό 18ου αι.)”.

Στη δεύτερη συνεδρία που ακολούθησε προήδρευσε ο Δρ. Χαράλαμπος Στεργιούλης. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Δρ. αρχαιολογίας και προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια η οποία ανέπτυξε το θέμα, “καλλιτεχνική δραστηριότητα στη μονή Μεγάλου Μετεώρου την περίοδο της επανάστασης του 1821”. Στη συνέχεια ο Δρ. βυζαντινής αρχαιολογίας, ΕΔΙΠ Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης ανέπτυξε το θέμα “τα μοναστήρια των Μετεώρων από τα χρόνια του Αλή Πασά μέχρι τα χρόνια του Όθωνα. Η μαρτυρία των εγγράφων”. Η δεύτερη συνεδρία έκλεισε με την μοναχή Θεοτέκνη Αποστεφανίτισσα η οποία ανέπτυξε το θέμα “πεντακόσια χρόνια Οθωμανικής κατοχής στην αγιομετεωρίτικη μοναχοπολιτεία. Τα δεινά εκ των κατακτητών. Η ζωή και η προσφορά των Μετεωριτών Πατέρων στην Εκκλησία, στο γένος, στους εθνικούς αγώνες, στα γράμματα και τον πολιτισμό”.

Να σημειωθεί ότι την ημερίδα συνδιοργάνωσε η μητρόπολη Σταγών σε συνεργασία με τη Μητροπολιτική Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών των Αγίων Μετεώρων η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2019.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ