Ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης με την παρουσία πλήθους μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με γενικό τίτλο «Η εποχή της καταστροφής και το τέλος της συνύπαρξης: απελάσεις, εκτοπισμοί και γενοκτονίες 1912-1924».
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Το συνέδριο το διοργανώνεται από την μητρόπολη Μεσσηνίας και τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την συνεργασία της έδρας Ποντιακών Σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και του Ερευνητικού Προγράμματος για την Αρμενική Γενοκτονία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Η.Π.Α (Promise Armenian Institute UCLA).
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου αναγνώστηκε από τον πρωτοσύγκελλο της μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Εν συνεχεία απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθ. Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Βασ. Καπέλιος, ο Διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για την Αρμενική Γενοκτονία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κ. Taner Aksam ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης Καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του τμήματος Ιστορίας καί Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.
Τέλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και ιδιαίτερα τον Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων, τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Παιδείας και τον πρωτοσύγκελλο της μητροπόλεως Μεσσηνίας για την άψογη διοργάνωση, εν συνεχεία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Ἡ πιο μεγάλη εθνική συμφορά μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 κατά την Ελένη Αρβελέρ, είναι αναμφισβήτητα η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και η συνακόλουθη ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924. Μπορούμε να το ορίσουμε και ως το οριστικό τέλος της Ανατολικής Ελληνορωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο θάνατος δηλαδή της Μεγάλης ιδέας”.