Δε, 22/07/24 | 20:11

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: «200+1 χρόνια Μουσικής Επανάστασης»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Oλοκληρώθηκαν  οι εργασίες της Επιστημονικής διημερίδα με τίτλο «200+1 χρόνια Μουσικής Επανάστασης» που διοργάνωσε η Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα της διημερίδας περιελάβανε κεντρικές ομιλίες το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 6μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, καθώς και αφιερωματική Συναυλία με ελληνική μουσική της προεπαναστατικής περιόδου.

Κεντρικοί ομιλητές της πρώτης ημέρας ήταν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καθηγητής Παν. Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η μέριμνα της Μ.τ.Χ.Ε. για την διάδοση της ελληνικής μουσικής κατά την προεπαναστατική περίοδο», ο Nicolae Gheorghiță, καθηγητής του εθνικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, ο οποίος μίλησε για την Βυζαντινή μουσική στις Ρουμανικές ηγεμονίες κατά την περίοδο της Φαναριώτικης εποχής (1711 – 1821), με διαδυκτιακή σύνδεση μίλησε ο Adrian Sîrbu, Λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο «George Enescu» στο Ιάσιο με θέμα: «Η εφαρμογή της Νέας Μεθόδου στη Μολδαβία» και ο Γεώργιος Κωνσταντίνου, Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου, Χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας ο οποίος μίλησε για το «Θεωρητικό του Χρυσάνθου δύο αιώνες μετά».

            Η δεύτερη  ημέρα ξεκίνησε με την αρχαία Θ. Λειτουργία του Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Ι. Ναό Ταξιαρχών Καλαμάτας όπου έψαλλαν ο χορός της Μητροπόλεως Μεσσηνίας με τους καλεσμένους καθηγητές και έκλεισε με ομιλίες το απόγευμα από τον Ιστορικό και Ερευνητή παραδοσιακών τραγουδιών κ. Πέτρο Ανδρουτσόπουλο με θέμα, «Το δημοτικό τραγούδι στην Πελοπόννησο από την Άλωση έως την Επανάσταση» και του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.Μεσσηνίας κ. Κωνσταντίνου Σιάχου με θέμα  «Η μουσική του Ελληνισμού μετά την Άλωση- διάσωση και διάδοση στον ελληνόφωνο κόσμο».

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με συναυλία στο χώρο της Σχολής με ύμνους σε ελληνικά και ρουμανικά, φαναριώτικη μουσική και δημοτικά τραγούδια της προεπαναστατικής περιόδου από την χορωδία και την Ορχήστρα της Σχολής και σολίστ τον κ. Πέτρο Ανδρουτσόπουλο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ