Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχθηκε ο ρωσικός Τύπος την ανακοίνωση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για πρωτοβουλία σύναξης προκαθημένων στην Ιορδανία προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ενότητας των Ορθοδόξων.

Το Πρακτορείο Interfax σε δημοσίευμα του χαρακτηρίζει τον Πατριάρχη Θεόφιλο ως έναν “από τους κύριους συμμάχους του Πατριαρχείου Μόσχας στο «Ουκρανικό ζήτημα»” εξαφανίζοντας ουσιαστικά ταόποια ψήγματα ουδετερότητας είχαν απομείνει στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων που σε μια ημέρα κατάφερε να προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο με την στάση και τις επιλογές του.

Διαβάστε σε ελληνική μετάφραση το σχετικό δημοσίευμα:

Μόσχα. 21 Νοεμβρίου. INTERFAX Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ προσκάλεσε τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών της οικουμένη να συγκεντρωθούν στο Αμάν για να συζητήσουν το ζήτημα της διατήρησης της Πανορθοδόξου ενότητας.

«Με αυτή την ευκαιρία, ανακοινώνουμε ότι ανοίγουμε τις πόρτες του σπιτιού μας στο Χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας για να πραγματοποιήσουμε μια αδελφική συνάντηση αγάπης προκειμένου να μαρτυρήσουμε στην Εκκλησία και στον κόσμο την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της ορθόδοξης πίστης μας», είπε ο Πατριάρχης Θεόφιλος την Πέμπτη στη Μόσχα, κατά τη βράβευσή του με το βραβείο του Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τις τρέχουσες δυσκολίες που επισκιάζουν τη ζωή της Εκκλησίας και τις απειλές που μας απειλούν λόγω των θλιβερών μας διαιρέσεων».

«Στέκομαι ενώπιον του Θεού και δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατέψουμε την ενότητά μας», τόνισε.

Επί του παρόντος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είναι ένας από τους κύριους συμμάχους του Πατριαρχείου Μόσχας στο «Ουκρανικό ζήτημα»: ο Θεόφιλος Γ΄ αρνείται να αναγνωρίσει τη μη κανονική θρησκευτική δομή (ΟΕΟ) που δημιούργησε η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης στο τέλος του περασμένου έτους. Έχει επανειλημμένα μιλήσει υπέρ της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ονουφρίου. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος δεν αποδέχτηκε εκπροσώπους της ΟΕΟ στα προσκυνήματα της Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία, στην επικράτεια της οποίας ο Θεόφιλος Γ΄ πρότεινε να πραγματοποιήσει μια συνάντηση για να ξεπεράσει τις διορθόδοξες διαφορές, είναι η κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, υπάρχουν πολλά χριστιανικά ιερά εκεί – όλα αυτά είναι υπό την αιγίδα του βασιλιά Αμπντάλα Β΄. Το 2012 ξεκίνησε ένα ρωσικό κέντρο προσκυνήματος στην Ιορδανία, στην τελετή έναρξης του οποίου έλαβε μέρος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι η παλαιότερη Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων θεωρείται ο απόστολος Ιάκωβος, αδελφός του Χριστού.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: