Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι πραγματοποιήθηκε από δύο δράστες, έξω από καθολική εκκλησία στην πόλη Μακασάρ στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας την Κυριακή, σύμφωνα με την αστυνομία της Ινδονησίας.
Το εκκλησίασμα βρισκόταν εντός του ναού την ώρα της έκρηξης, σύμφωνα με την αστυνομία, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία. Νωρίτερα, η τοπική αστυνομία είχε πει ότι ο βομβιστής έδρασε μόνος του.
Οι αρχές ερευνούν από ποια ριζοσπαστικά δίκτυα προήλθαν οι βομβιστές και εάν η επίθεση συνδέεται με τις πρόσφατες συλλήψεις φερόμενων ως μαχητών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ινδονησίας Άργκο Γιουγουόνο.
Ο ιερέας του ναού Γουιλέμους Τούλακ δήλωσε σε ΜΜΕ της Ινδονησίας ότι ο ύποπτος ως βομβιστής προσπάθησε να εισέλθει στον ναό με μοτοσικλέτα, αλλά τον σταμάτησε φρουρός ασφαλείας.
Η αστυνομία δεν ανακοίνωσε ποιος μπορεί να ευθύνεται για την προφανή επίθεση, ενώ δεν υπήρχε άμεση ανάληψη ευθύνης.
Η αστυνομία κατηγόρησε την τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος Τζεμάα Ανσουράτ Ντάουλα (JAD) για επιθέσεις αυτοκτονίας το 2018 εναντίον εκκλησιών και ενός αστυνομικού τμήματος στην πόλη Σουραμπάγια, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 30 ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της εθνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μπόι Ράφλι Αμάρ χαρακτήρισε την επίθεση της Κυριακής τρομοκρατική ενέργεια.
Ο δήμαρχος του Μακασάρ Ντάνι Πομάντο δήλωσε ότι η έκρηξη θα μπορούσε να είχε προκαλέσει περισσότερα θύματα, εάν είχε συμβεί στην κεντρική πύλη του ναού και όχι σε πλαϊνή είσοδο.
Το Μακασάρ, η μεγαλύτερη πόλη στο Σουλαουέζι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της θρησκευτικής σύνθεσης της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, ενώ υπάρχει μια σημαντική χριστιανική μειονότητα και πιστοί άλλων θρησκειών.
«Όποιο κι αν ήταν το κίνητρο, αυτή η ενέργεια δεν δικαιολογείται από καμία θρησκεία, γιατί δεν κάνει κακό μόνο σε έναν άνθρωπο, αλλά και σε άλλους», δήλωσε ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της Ινδονησίας Γιακούτ Τσολίλ Κοουμάς.
Ο επικεφαλής του Ινδονησιακού Συμβουλίου Εκκλησιών Γκομάρ Γκουλτόμ χαρακτήρισε την επίθεση «άγριο περιστατικό», καθώς οι καθολικοί χριστιανοί εορτάζουν την Κυριακή των Βαΐων, και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να εμπιστεύονται τις αρχές.
Η πλέον αιματηρή επίθεση ισλαμιστών μαχητών στην Ινδονησία έγινε στο τουριστικό νησί του Μπαλί το 2002, όταν βομβιστές σκότωσαν 202 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ξένοι τουρίστες.
Πηγή: gr.euronews.com