Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 4:20

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ

Ημερίδα για τα πεντακόσια χρόνια από την γέννηση της Αγίας Φιλοθέης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την διοργάνωση ημερίδας με θέμα «…ότι εβίωσε σεμνώς και μετήλλαξε το ζην αθλήσει και μαρτυρίω: Η αγιότητα καρπός αγωγής. Το παράδειγμα της Αγίας Φιλοθέης» άρχισαν οι εκδηλώσεις σήμερα για τα πεντακόσια χρόνια από την γέννηση της πολιούχου του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Φιλοθέης, ενώ τον συντονισμό της είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Εφημέριος του ιερού ναού Αγίας Φιλοθέης.

Στην Εισαγωγή του, ο Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού Αγίας Φιλοθέης, αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά στο πρωτοπόρο έργο της Αγίας Φιλοθέης λαμβάνοντας στοιχεία από την σωζόμενη επιστολή της προς την Βενετική Γερουσία, καθώς και τις μαρτυρίες του συγχρόνου της ρωμαιοκαθολικού επισκόπου Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Παύλου ντελ Γκράσσο και της Βενετικής Γερουσίας. Επίσης εξήγησε τους λόγους για την επιλογή του γενικού θέματος της ημερίδας.

Ο Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και σημείωσε μεταξύ άλλων, «Όταν κάποιος καλείται να ομιλήσει για την Αγία Φιλοθέη δεν καλείται απλώς να δοξολογήσει τον Θεό για ένα λαμπρό άστρο του Ουρανίου Μαρτυρικού Στερεώματος της Εκκλησίας αλλά περιγράφει και την ίδια την πόλη των Αθηνών, στην οποία ανέπτυξε την πρωτοφανή ιεραποστολική και φιλανθρωπική δράση της. Η Αγία Φιλοθέη παρουσιάζει την Αθήνα μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο της τουρκοκρατίας και η Αθήνα σεμνύνεται για την Αγία Αρχόντισσά της».   

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Δημήτριος Γαλάνης, Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού. Ο κ. Γαλάνης μίλησε για την κοινωνική προσφορά και το φιλανθρωπικό έργο της Αγίας Φιλοθέης, καθώς και για την σχέση της με την ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έδωσε την ευλογία να μεταφερθεί προς προσκύνηση -εκ του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών- στην περιοχή κοίμησης και ταφής της Αγίας Φιλοθέης, το ιερό σκήνωμά της κατά το διήμερο 20 – 21 Νοεμβρίου.

Κατόπιν, ο μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ανέγνωσε την εισήγησή του με θέμα, «Ἐγώ εἰμί ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τά κλήματα. Ἡ ἁγιότητα καρπός μετοχῆς στήν ἐκκλησιαστική κοινότητα». Ο κ. Αθηναγόρας επεσήμανε την διαχρονική συνεισφορά του μοναχισμού τονίζοντας συγκεκριμένα ότι αυτός εμπνέεται από το ευαγγέλιο και ότι είναι μία πρόταση ζωής. Επίσης, αναφέρθηκε στην κοινωνική γονιμότητα του μοναχισμού και την φιλοσοφία του στην εποχή μας, καθώς και στο πώς η εκκλησιαστική κοινότητα γίνεται το έδαφος για να καλλιεργηθεί ο άνθρωπος ώστε να γίνει σύνορο στην σχέση Θεού και ανθρώπων. 

Στην συνέχεια ακολούθησε η Εισήγηση της κ. Χριστίνας Παπαθέου – Δουληγέρη, Φιλολόγου – Αγιογράφου, με θέμα: «…λάμψωσιν ὡς φωστῆρες ἐν οὐρανῷ. Ἡ ἁγιότητα πού καλλιεργεῖται στήν συζυγία καί τήν οἰκογένεια». Η κ. Παπαθέου – Δουληγέρη αναφέρθηκε στο πεδίο των οικογενειακών σχέσεων ως τόπο αλλά και τρόπο καλλιέργειας ανθρώπων που ανταποκρίνονται στην κλήση του βαπτίσματός τους.

Αμέσως μετά ανέπτυξε την εισήγησή της η κα Δέσποινα Σπύρου, Εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα, «Οἰκοδομώντας τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ. Ἡ ἀγωγή ὁδός ἁγιότητας», στην οποία τόνισε ότι ο χώρος της αγωγής είναι η αιτία μόρφωσης του ανθρώπου ώστε να υπερβεί το χαμηλό όριο του καλού ανθρώπου ή του καλού πολίτη για να αναχθεί στην θέση που του ανήκει, δηλαδή του οικονόμου της δημιουργίας και συνεργού του μέλλοντός του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εύστοχες παρεμβάσεις και γὀνιμη συζήτηση επί των εισηγήσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ