Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 4:05

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Ημερίδα στην Πάτρα για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ημερίδα με θέμα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από την ιερά μητρόπολη Πατρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Ανδρέα.

Στην αίθουσα της χριστιανικής εστίας Πατρών παρουσία του μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, του επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, πολλών ιερέων και πολλών χριστιανών, μίλησαν ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων με θέμα, «Για την πίστη και το Γένος. Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, ο οποίος λόγω αδυναμίας του κ. Δημήτριου Σταθακόπουλου, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, Τουρκολόγου, να παραστεί ο ίδιος ένεκα ασθενείας του, ανέγνωσε την εισήγησή του με θέμα, «Νεότουρκοι: Γενοκτονία Χριστιανικών πληθυσμών. Τουρκικός εμφύλιος 1919-1922».

Στη συνέχεια ο Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Τσιμιτσός, ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Πατρών και απόγονος προσφυγικής οικογένειας ανέπτυξε το θέμα, «Οι πρόσφυγες στην Πάτρα και ο Ναός της Αγίας Φωτεινής».

Ο μητροπολίτης Πατρών παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητές και τους ευχαρίστησε για τον κόπο και την καλοσύνη τους ώστε να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του, προκειμένου να γνωρίσουμε και άλλες πτυχές από το δράμα της Μικρασίας, να αποτίσουμε φόρο τιμής στα ιερά Σφάγια της Πίστεως και της Πατρίδος, να πάρουμε το μήνυμα της ενότητος που μας χρειάζεται πάντοτε ώστε να αντιμετωπίσουμε τους επίβουλους της ελευθερίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδος μας, αλλά και να δώσουμε απαντήσεις σε όσους κατά καιρούς ημετέρους και ξένους, ασέβησαν πάνω στην μνήμη των Ηρώων και Μαρτύρων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας και των προσφύγων, οι οποίοι έφθασαν κατατρεγμένοι και εξουθενωμένοι στην Μητροπολιτική Ελλάδα, όπως στην Πάτρα (περίπου 7.000) και ρίζωσαν με αγώνες πολλούς και δύναμη ψυχής, γιατί κουβαλούσαν στην καρδιά τους, στην ψυχή τους, τα ζώπυρα του Γένους, τα ιερά και τα όσια της φυλής μας και όσες μπόρεσαν να κρατήσουν περίπτυστες Εικόνες και άγια λείψανα.

Οι ομιλητές παρουσίασαν ο καθένας από την πλευρά του συγκλονιστικές σελίδες από τις μαρτυρικές και αλησμόνητες πατρίδες αλλά και για τα φρικτά γεγονότα της εποχής εκείνης και την σχέση τους, όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ιστορία μας είναι γραμμένη με αίμα και όσοι θέλησαν να την παραχαράξουν πνίγηκαν σ’ αυτό το αίμα που λειτουργεί για τους ευσεβείς και δικαίους λυτρωτικά, για τους ασεβείς ως πυρ κατακαίον. Έχομε χρέος και ευθύνη, τόνισε ο Σεβασμιώτατος να διατηρήσουμε αυτές τις μνήμες και αυτή την παρακαταθήκη, να κρατήσουμε ατόφια την παράδοσή μας και να φωτίσουμε τα παιδιά μας τα οποία εν πολλοίς έχουν άγνοια των γεγονότων με το φως της ιστορικής αληθείας και της ευθύνης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ