Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 10:39

Ημέρα πένθους η 24η Ιουλίου για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ως “μέρα πένθους και έντονης θλίψης” χαρακτηρίζει την 24η Ιουλίου – ημέρα κατά την οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία – η Επαρχιακή Σύνοδος της Αμερικής.

“Ακούσαμε τις κραυγές της αγωνίας και του πόνου σας” αναφέρουν οι Ιεράρχες της Αμερικής και δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν να εκφράζουν ανοιχτά τη θέση τους για την Αγία Σοφία “αρνούμενοι να υποχωρήσουμε από τις δίκαιες επιδιώξεις μας”.

Πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μεσίστιες σημαίες και τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου προτείνονται από την επαρχιακή σύνοδο ως απάντηση “στα “εγκαίνια” αυτού του προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού”, όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν “την αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας”.

“Σε τούτη τη στιγμή της θλίψης και του πένθους, ας απευθυνθούμε στην Υπεραγία Θεοτόκο”, καταλήγει η εγκύκλιος της επαρχιακής συνόδου, σε αυτή που είναι “ἡ τῶν ἀπελπισμένων μόνη ἐλπίς”, όπως ψάλλουμε στον Ακάθιστο Ύμνο, το “Σοφίας Θεοῦ δοχεῖον καί Προνοίας Αὐτοῦ ταμεῖον” (Ακάθιστος Ύμνος, Οίκος Ρ)”.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο της Επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής

“Καὶ ἡ κραυγή ἡμῶν πρὸς Σὲ ἐλθέτω”

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

Προς τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές,

Και πάλι με ιδιαίτερη αγάπη εμείς, τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, απευθυνόμαστε επειγόντως προς εσάς με αποφασιστικότητα και μεγάλη πίστη, διότι ακούσαμε τις κραυγές της αγωνίας και του πόνου σας σχετικά με την αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας. Γνωρίζουμε ότι οι καρδιές σας έχουν ραγίσει και γι’ αυτό έχουμε εκφράσει ανοιχτά τη θέση μας για την Αγία Σοφία μας και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε “εὐκαίρως ἀκαίρως” (Β΄ Τιμ. 4, 2), αρνούμενοι να υποχωρήσουμε από τις δίκαιες επιδιώξεις μας.  

Γνωρίζοντας, επομένως, ότι την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα “εγκαίνια” αυτού του προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού, καλούμε όλους τους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας να τηρήσουν τη μέρα αυτή ως μέρα πένθους και έντονης θλίψης. Σας προτρέπουμε να καλέσετε τους αδελφούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά και όλους τους Χριστιανούς και τους ανθρώπους καλής θελήσεως να μοιραστούν μαζί μας το ακόλουθο τυπικό.

Ζητάμε από κάθε Εκκλησία να χτυπήσει πένθιμα τις καμπάνες της εκείνη τη μέρα. Ζητάμε κάθε είδους σημαία που βρίσκεται εντός της ιδιοκτησίας των ναών να κυματίζει μεσίστια την ίδια μέρα. Δίνουμε εντολή σε κάθε ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας να ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος το απόγευμα εκείνης της μέρας, όπως ακριβώς τον ψάλλουμε την Παρασκευή της Ε΄ εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Σε τούτη τη στιγμή της θλίψης και του πένθους, ας απευθυνθούμε στην Υπεραγία Θεοτόκο και Αειπάρθενο Μαρία. Αυτή είναι “ἡ τῶν ἀπελπισμένων μόνη ἐλπίς”, όπως ψάλλουμε στον Ακάθιστο Ύμνο, το “Σοφίας Θεοῦ δοχεῖον καί Προνοίας Αὐτοῦ ταμεῖον” (Ακάθιστος Ύμνος, Οίκος Ρ).

Έτσι, λοιπόν, με απόλυτη πίστη στην πρόνοια του Τριαδικού μας Θεού και στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία μας, εμπιστευόμαστε το μέλλον της αγαπημένης μας Αγίας Σοφίας στη δική Του Σοφία και ικετεύουμε Εκείνη που είναι το ταμείο της Πρόνοιάς Του και το δοχείο της Σοφίας Του να μεσιτεύει για μας, να μας παρηγορήσει, να μας ενδυναμώσει, να μας νουθετήσει ώστε να πράττουμε και να λέμε ό,τι είναι ευάρεστο στον Υιό Της και Κύριο μας, στο Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, προς δόξα του Θεού Πατρός, ο Οποίος μαζί με το Άγιο Πνεύμα λατρεύονται ως ένας Θεός στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

†ο Βοστώνης Μεθόδιος

†ο Ντένβερ Ησαΐας

†ο Ατλάντας Αλέξιος

†ο Ντητρόιτ Νικόλαος

†ο Πιττσβούργου Σάββας

†ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος

†ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος

†ο Σικάγου Ναθαναήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ