ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας

Αποστάσεις από το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με βάπτιση που τελέστηκε την Κυριακή στον ναό του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου με ανάδοχο τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

“Η ΚΥΑ δεν αναφέρεται στη βάφτιση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε βάφτιση. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει βάφτιση με ειδική άδεια”, ανέφερε ο κ. Αθηναγόρας. “Δεν γράφει η ΚΥΑ ότι απαγορεύονται οι βαφτίσεις, αλλά από τα μυστήρια αναφέρεται μόνο στο γάμο. Πρέπει να ρωτήσετε τον συγκεκριμένο ιερέα που έκανε τη βάφτιση”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι “σε κάθε μητρόπολη υπάρχει γραφείο γάμου, αλλά όχι βαφτίσεων. Εάν κλείστηκε βάφτιση, κλείστηκε από τον ιερέα της συγκεκριμένης ενορίας. Δεν ελέγχονται κεντρικά οι βαφτίσεις”.

“Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάφτιση. Ούτε στην ΚΥΑ αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν φέρει κάποιος χαρτί από την Πολιτική Προστασία στον ιερέα, τότε ο ιερέας πρέπει να ρωτήσει στα γραφεία της Μητρόπολης για το αν μπορεί να κάνει τη βάφτιση. Σε μια περιοχή που δεν είναι στο “βαθύ κόκκινο” επιδημιολογικά, μπορεί να γίνει και βάφτιση και γάμος, με 9 άτομα συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού της εκκλησίας”, σημείωσε κλείνοντας ο μητροπολίτης Αθηναγόρας.

Η βάπτιση, στην οποία ο υπουργός Ανάπτυξης έγινε ανάδοχος, τελέστηκε – όπως ο ίδιος δήλωσε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα – με ειδική άδεια που δόθηκε στους γονείς του παιδιού από την Πολιτική Προστασία.

Στην ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ για τις περιοχές που βρίσκονται στο “βαθύ κόκκινο” πάντως, πέρα από τις κηδείες, αναφορά γίνεται μόνο στους γάμους, οι οποίοι τελούνται με πολύ αυστηρούς περιορισμούς παρουσία 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ιερέα και του βοηθητικού προσωπικού.