Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 | 19:33

Ιλίου: “Αν μείνουμε στο λυπηρό γεγονός της Σταυρώσεως έχουμε χάσει άλλη μια Μ. Εβδομάδα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Στον ναό αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων χοροστάτησε απόψε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας κατά την ακολουθία του Νιπτήρος.

Ο κ. Αθηναγόρας, λαμβάνοντας αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα του Όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης, όπου πλησιάζει ο καιρός να εορταστεί το Ιουδαϊκό Πάσχα, ξεχωρίζει τη φράση που παρουσιάζει τον Χριστό να στέλνει τους μαθητές του να βρουν το μέρος όπου θα ετοιμάσουν το τραπέζι.

“Κύριε, ποῦ θέλεις, ἑτοιμάσωμέν σοι φαγεῖν τὸ Πάσχα; ὁ δὲ ἀπέστειλεν αὐτούς· Ἀπέλθετε εἰς τὴν ἀπέναντι κώμην, καὶ εὑρήσετε ἄνθρωπον, κεράμιον ὕδατος βαστάζοντα·ἀκολουθήσατε αὐτῷ, καὶ τῷ οἰκοδεσπότῃ εἴπατε· ὁ Διδάσκαλος λέγει· Πρὸς σὲ ποιῶ τὸ Πάσχα, μετὰ τῶν Μαθητῶν μου.”

“Ο Χριστός με τις οδηγίες αυτές θέλησε να ετοιμάσει τους μαθητές Του να καταλάβουν ποιος ήταν ο Κύριος και ποια είναι η πορεία της ανθρωπότητας μέσα στο χρόνο”.

Ο κ. Αθηναγόρας τόνισε πως “το κεράμιον ύδατος είναι η πήλινη στάμνα με το νερό που συμβολίζει την δημιουργία του ανθρώπου από πηλό και νερό, για να οδηγήσει όλη την ανθρώπινη φύση στην αρχή της ανθρώπινης δημιουργίας. Τους καλεί λοιπόν να ακολουθήσουν την πήλινη στάμνα μέχρι τον οίκο και να βρουν τον οικοδεσπότη, δηλαδή τον Θεό πατέρα που περιμένει την στάμνα δηλαδή τον άνθρωπο να επιστρέψει κοντά του. Και το μέρος που θα ζητήσουν να φάει ο Διδάσκαλος, ο Κύριος Ιησούς, είναι χώρος της Εκκλησίας όπου ο άνθρωπος μέσα από το βάπτισμα ξαναγεννιέται. Ο Θεός πατέρας και οικοδεσπότης θα μας οδηγήσει σε ένα υπερώο όπου είναι ετοιμασμένο το δείπνο, δηλαδή η Βασιλεία των Ουρανών”.

Πρόσθεσε πως “η απλή αυτή διαδρομή που κατέγραψε ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι ουσιαστικά η ζωή όλων μας, είναι η ευκαιρία που χάσαμε με την έξωση από τον Παράδεισο και η νέα ευκαιρία που αναζητούμε στην Εκκλησία και μέσα από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας”.

Έκλεισε λέγοντας πως “δεν είναι ο θάνατος ενός Θεού που θα αναστηθεί, αλλά είναι η αρχή μιας νέας δημιουργίας που περνά μέσα από τη θυσία του Χριστού. Αν μείνουμε στο λυπηρό γεγονός της συλλήψεως, των Παθών και της Σταυρώσεως έχουμε χάσει άλλη μια Μεγάλη Εβδομάδα. Αν ακολουθήσουμε την στάμνα στο υπερώο θα έχουμε βρει πάλι το νόημα του χαμένου Παραδείσου”.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Ιλίου απένειμε το οφφίκιο του πνευματικού στον αρχιμανδρίτη Τίτο Χρήστου και στον πρεσβύτερο Φανούριο Μπρίλη.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΡΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ