Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 8:31

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΑΓΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

Ιλίου: “Δύο ομόδοξοι λαοί πολεμούν μεταξύ τους και αμαυρώνουν την εικόνα του Θεού”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Στην ιερότητα της ανθρώπινης φύσης αναφέρθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας από την Καλαμπάκα όπου χοροστάτησε στον εόρτιο εσπερινό με αφορμή τα ονομαστήρια του επιχώριου μητροπολίτη Θεοκλήτου.

«Η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ιερό επειδή προέρχεται από τα χέρια του Θεού και είναι δημιούργημά του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθηναγόρας από τον μητροπολιτικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος προσθέτοντας πως αυτό δηλαδή το σώμα, «που διαλύεται μέσα στη φθορά, που αμαρτάνει, που χαίρεται ή λυπάται».

Όπως επεσήμανε μάλιστα η ανθρώπινη φύση μέσα στην πορεία των αιώνων μέχρι τις ημέρες μας, «φθείρεται διαρκώς και αδιάκοπα και ο Χριστός που προσλαμβάνει αυτή την ανθρώπινη φύση την αναδεικνύει σε εικόνα του Θεού και της δίνει τη δυνατότητα της θεώσεως και άρα τη δοξάζει».

Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του εορταζόμενου αγίου, ο μητροπολίτης Ιλίου σημείωσε πως είχε μία σχέση σαγήνης με αυτόν που μας έβγαλε από τον παράδεισο. «Ήταν ιοβόλος ο άγιος θεόκλητος αφού έφερνε μαγικά πράγματα και δηλητηρίαζε τους ανθρώπους», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως αυτόν τον πεσμένο άνθρωπο προσλαμβάνει ο Χριστός και αναδεικνύει σε αυτόν με το μαρτύριο του την εικόνα του Χριστού. «Τον ξαναφέρνει έτσι πάλι με το μαρτύριό του στην πρώτη εκείνη κατάσταση του ανθρώπου που βρίσκεται στον παράδεισο συνομιλώντας και επικοινωνώντας με το Θεό και με τον τρόπο αυτό τον δοξάζει».

Παίρνοντας αφορμή από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ιεράρχης υπογράμμισε πως την περίοδο αυτή, «δύο ομόδοξοι λαοί πολεμούν μεταξύ τους και αμαυρώνουν αυτή την εικόνα την οποία ο Θεός ήρθε να φέρει στη γη μας και να ανασυστήσει», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως η εικόνα του Θεού και η εικόνα του ανθρώπου που θέλει ο Θεός να έχει ο άνθρωπος, «είναι η αγάπη, η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η συμπάθεια και η ταπείνωση».

Παράλληλα, ο κ. Αθηναγόρας σημείωσε πως ο κατακερματισμένος αυτός κόσμος αδυνατεί ακόμη να καταλάβει ποια είναι η εικόνα του, «αρνούμενος να προσλάβει τις δυνατότητες που μας δίνει η σάρκωση του Θεού. Νομίζει επίσης πως διάφορες δυνατότητες που του δίνονται είτε από την επιστήμη, είτε από τη μόρφωση, είτε από τη δύναμη θα τον δοξάσουν», ανέφερε.

Ο μητροπολίτης Ιλίου έκλεισε ευχόμενος, «μέσα στη διαδρομή των χρόνων να μπορέσουμε και εμείς αλλά και αυτοί να αντιληφθούμε ποιος μας προσέλαβε, ποιος μας έδωσε την δυνατότητα να αναλάβουμε την εικόνα του αλλά και ποιος μας δίνει τη δυνατότητα να δοξαστούμε», κατέληξε.

Από τη μεριά του ωστόσο ο εορτάζων μητροπολίτης κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε θερμά τους ιεράρχες που προσήλθαν στην πόλη της Καλαμπάκας για να τιμήσουν με την παρουσία τους το πρόσωπό του αλλά και όλους τους κληρικούς, τους πιστούς και τους άρχοντες του τόπου.

Να σημειωθεί ότι στην ακολουθία συγχοροστάτησαν οι μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και Σταγών κ. Θεόκλητος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ