Κυριακή 2 Απριλίου 2023 | 14:02

Ιλίου για Άγιο Φως: Θα το πάρουμε από την ακοίμητη κανδήλα – Αντιδράσεις από πρώην Καλαβρύτων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Διαμάχη ξέσπασε άλλη μια φορά για το άγιο Φως, αυτή την φορά μεταξύ των ιεραρχών.

Για την διαδικασία της αφής του Αγίου Φωτός και την άφιξή του στη χώρα μας μίλησε το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Αθηναγόρας τόνισε ότι το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα δεν φτάνει εγκαίρως σε όλες τις γωνιές της χώρας, και ότι αυτό το τελετουργικό οφείλεται στην ευλάβεια που τηρούμε εμείς οι Έλληνες προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που επίσης αποτελείται από Έλληνες και έχει να κάνει με ένα θαύμα που συντελέστηκε τον 16ο αιώνα και είχε να κάνει με θέματα δικαιοδοσίας.

«Κάθε Αγία Τράπεζα είναι ο «τάφος του Χριστού», εκεί υπάρχει το ακοίμητο καντήλι, παίρνουμε από εκεί και το μοιράζουμε στους πιστούς με το «Δεύτε λάβετε φως» και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό ξέρω από τα παιδικά μου χρόνια. Μπορεί το Άγιο Φως να μην προέρχεται από τα Ιεροσόλυμα και τον τάφο του Χριστού, αλλά είναι το ίδιο πράγμα», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ

Ο μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι το Άγιο Φως που βγαίνει από τον τάφο του Χριστού δεν είναι το ίδιο φως που παίρνουμε από την ακοίμητο κανδήλα, αλλά το φως που περιλαμβάνει τις άυλες και άκτιστες ενέργειες και προϊόν θαύματος.

Καλεί επίσης τον μητροπολίτη Ιλίου, όποτε αναφέρεται σε αυτό να τονίζει την υπάρχουσα διαφορά.

“Κατόπιν τῶν ἀνωτέρω θερμῶς Σᾶς παρακαλῶ, ὁσάκις ὁμιλεῖτε περί τοῦ Ἁγίου Φωτός νά προβαίνετε εἰς μίαν  ἀντιδιαστολήν καί νά διευκρινίζετε τήν ὑφισταμένην διαφοράν μεταξύ τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ προερχομένου ἐκ τοῦ Παναγίου Τάφου καί τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ προερχομένου ἐκ τῆς ἀκοιμήτου κανδήλας τῶν ἀνά τόν κόσμον ἱερῶν Ναῶν τῆς Ὀρθοδοξίας! Ἐπί πλέον τό ἐκ τοῦ Παναγίου Τάφου προερχόμενον Ἅγιον Φῶς κατά τά πρῶτα λεπτά τῆς ὥρας  δέν καίει, ὅ,τι προσεγγίζει εἰς αὐτό, ἤτοι οὔτε τά χέρια, οὔτε τά μαλλιά, οὔτε τά γένεια τῶν κληρικῶν, οἱ δέ κανδῆλες τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως ἀνάπτουν μόναι  των καί αὐτομάτως!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ